Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Kavarić na Investicionom forumu „Crna Gora – kapija ulaska na tržište Istočne Evrope”: Italijanskim industrijalcima privlačan investicioni ambijent u Crnoj Gori

Objavljeno: 27.05.2015. 00:15 Autor: Ministarstvo ekonomije / Biro za odnose s javnošću
m
“Crna Gora ima značajne investitore iz Italije u energetici, a ovo je prilika se pored toga fokusiramo na ulaganja i u industriji, u oblasti malih i srednjih preduzeća. Imamo najbolji ambijent u oblasti poreza, zakonodavstva i spremni smo da podsticajno reagujemo na svako interesovanje za otvaranje novih radnih mjesta i preduzeća” - rekao je ministar ekonomije Vladimir Kavarić na investicionom Forumu “Crna Gora – kapija ulaska na tržište Istočne Evrope“, koji je održan juče i danas u Breši i Milanu.

Kavarić je predstavnicima najuticajnijih sistema italijanske Konfindustrije, Asocijaciji industrijalaca provincije Breša i Asocijaciji (UCIMU) koja predstavlja udruženje najvećih proizvođača opreme u Italiji, približio investicioni ambijent u Crnoj Gori, sa atraktivnim poreskim sistemom, direktnim finansijskim podsticajima za ulaganje i otvaranje novih radnih mjesta, kao i tržištem koje, kroz potpisane ugovore o slobodnoj trgovini, kao što su EU, CEFTA, EFTA i druge, otvara prostor od preko milijardu ljudi.

Ministar ekonomije je potencirao Uredbu o podsticanju direktnih investicija, čime je značajno unaprijeđen poslovni ambijent za potencijalne investitore iz različitih grana industrije. “Podsticaji za ulaganja u Crnoj Gori su veoma konkurentni, kako na državnom tako i na lokalnom nivou, posebno kroz projekte biznis zona kao zona koje su infrastrukturno opremljene za nova preduzeća” - naglasio je Kavarić.

“U Opštini Bijelo Polje postoje četiri zone otvorene za ulaganja i mi smo kao opština obezbijedili podsticaje, i to finasijske, poreske, komunalne...” naglasio je predsjednik Opštine Bijelo Polje Aleksandar Žurić. Kao investicione prednosti Bijelog Polja Žurić je naveo proizvodnju organske hrane, drvopreradu, valorizaciju mineralnih voda, turističkih potencijala...

Predsjednik Asocijacije industrijalaca provincije Breša Marko Bonometi, je naveo da je njihova asocijacija jedno od najstarijih udruženja u Italiji. “Okupljamo preko 1200 preduzeća sa preko 60.000 zaposlenih i izvozimo u preko 45 zemalja” - rekao je Bonometi, ističući da su zainteresovani da analiziraju sve aspekte ulaganja u našu drzavu.

Konkretni oblici saradnje između privreda Crne Gore i Lombardije bile su teme sastanka ministra Kavarića sa predsjednikom Skupštine Regije Lombardija Rafaelom Kataneom. “Komunikacija na svim nivoima biće značajno intezivirana, kako bi se ojačala saradnja u oblasti ekonomije, malih i srednjih preduzeća, posebno u industriji, a dogovoreni su i konkretni potezi da bi biznis zajednica Lombardije iskoristila konkurentne prednosti Crne Gore” - naglasio je ministar Kavarić.

U sjedištu regije Lombardija ministar Kavarić se sastao sa regionalnim ministrom za međunarodnu ekonomsku saradnju Fabriciom Salom, sa kojim je dogovorena posjeta italijanskih investitora Crnoj Gori i pokrenuta inicijativa za organizovanje biznis foruma između Crne Gore i Lombardije.

Crnogorski ministar se sastao i sa Pierom Boronijem, predstavnikom ACIMALL udruženja italijanskih proizvođača opreme za drvnu industriju koje okuplja 180 kompanija sa preko 9.000 zaposlenih, dok Asocijacija UCIMU predstavlja 200 kompanija koje obezbjeđuju preko 70 odsto ukupne proizvodnje opreme u Italiji. Na dvodnevnom investicionom forumu je bilo riječi i o prioritetnim sektorima za socio – ekonomski razvoj Crne Gore, posebno u oblasti obojenih metala, drvoprerađivačke industrije i drugih privrednih grana od obostranog interesa.

Imajući u vidu potencijale provincija Milana i Breše, koje predstavljaju najznačajnije industrijske zone Italije, gdje su pozicionirani giganti iz oblasti industrije aluminijuma, automobilske i drvoprerađivačke industrije, sastanci i prezentacije su predstavljali višestruku šansu za uspostavljanje saradnje i eventualno pozicioniranje italijanskih investitora na teritoriju Crne Gore.

Na dvodnevnom investicionom forumu bilo je riječi i o prioritetnim sektorima za socio – ekonomski razvoj Crne Gore, posebno u oblasti obojenih metala, drvoprerađivačke industrije i drugih privrednih grana od obostranog interesa.
 
Ministarstvo ekonomije / Biro za odnose s javnošću
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?