Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje sa 113. sjednice Vlade Crne Gore

Objavljeno: 29.05.2015. 00:07 Autor: Biro za odnose s javnošću

Vlade Crne Gore, na danas održanoj 113. sjednici kojom je predsjedavao potpredsjednik Duško Marković, utvrdila je Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o manjinskim pravima i slobodama. Osnovni cilj donošenja zakona je dalje jačanje institucionalne podrške ostvarivanju manjinskih prava i sloboda, transparentnosti i efikasnosti procedura prilikom raspodjele sredstava za realizaciju projekata očuvanja i razvoja nacionalnih, odnosno etničkih posebnosti manjinskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica i njihovih pripadnika u oblasti nacionalnog, kulturnog, jezičkog i vjerskog identiteta, kao i preciziranje statusa savjeta. Osnovni pravci reforme Fonda za manjine su fokusirani na sprječavanje objektivno mogućeg konflikta interesa, uvođenje dvostepenosti kod odlučivanja o projektima koji se finansiraju iz sredstava Fonda i razdvajanje upravljačke od poslovodne funkcije.

Vlada se upoznala sa Informacijom o stanju svih neizmirenih obaveza Fonda za zdravstveno osiguranje Crne Gore. Potvrđujući odlučnost da se spriječi neracionalna i neopravdana potrošnja u sektoru zdravstva, Vlada je zadužila Ministarstvo zdravlja da u roku od 15 dana dostavi detaljnu informaciju o razlozima i dinamici neplanirane potrošnje po pojedinačnim pozicijama. Polazeći od zakonskih obaveza i odgovornosti za zaštitu zdravlja građana, Vlada je zadužila Ministarstvo finansija da isplati 21 milion eura, radi izmirenja prioritetnih dugova Fonda, u skladu sa Zaključkom Vlade Crne Gore broj 08-1070, od 8. maja 2015. godine.

Vlada se upoznala i sa Izvještajem o radu Komisije za praćenje postupanja nadležnih organa u istragama slučajeva prijetnji i nasilja nad novinarima, ubistava novinara i napada na imovinu medija, za period jun - septembar 2014. godine i oktobar 2014. - januar 2015. godine. U raspravi je ocijenjeno da su organi za sprovođenje zakona, čiji predstavnici učestvuju u radu Komisije, blagovremeno i u skladu sa zakonom odgovorili na zahtjeve Komisije, kao i da su problemi u vezi nedostavljanja tražene dokumentacije proistekli iz okolnosti da Agencija za zaštitu podataka ličnosti nije na zahtjev Uprave policije dostavila mišljenje.

Na sjednici je usvojena Informacija o statusu zaštite ulcinjske Solane i planiranim razvojnim aktivnostima na ovom području, sa zahtjevom za obezbjeđenje finansijskih sredstava za solanu „Bajo Sekulić“- stečajnog dužnika. Imajući u vidu ekološki značaj Solane, Vlada je iz Tekuće budžetske rezerve odobrila pozajmicu Privrednom sudu, u cilju hitne sanacije infrastrukturnih postrojenja čije funkcionisanje je od presudnog značaja za očuvanje specifičnog biodiverziteta na području Solane. Nakon prodaje stečajnog dužnika ova sredstva biće vraćena Budžetu Crne Gore.

Vlada je usvojila Informaciju o rješavanju zahtjeva bivših zaposlenih u AD Autoprevozno Nikšić i donijela zaključke koji će, u skladu sa prethodnim dogovorom ministarke rada i socijalnog staranja, ministra finansija i predsjednika opštine Nikšić, omogućiti rješavanje tog pitanja.

U okviru kadrovskih pitanja, Vlada je donijela rješenje o imenovanju za savjetnika predsjednika Vlade Miodraga Radunovića, ranijeg ministra zdravlja.

BIRO ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?