Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Budimpešta: Crna Gora ostvarila odličan napredak u procesu pristupanja EU

Objavljeno: 30.06.2015. 23:00 Autor: MVPEI

BiroCrna Gora je ostvarila odličan napredak u procesu pristupanja EU i može računati na dalju punu podršku Mađarske na evropskom putu, saopšteno je tokom sastanaka državnog sekretara za evropske integracije i glavnog pregovarača ambasadora Aleksandra Andrije Pejovića s predstavnicima mađarske Vlade i Parlamenta.

Tokom susreta s državnim sekretaromu Kabinetu predsjednika Vlade Sabolčom Takačom razmijenjena su mišljenja o ostvarenim rezultatima i budućim obavezama u susret članstvu u EU.

Crna Gora, kroz sprovođenje ukupnih reformi i dobru dinamiku napredovanja prema članstvu, opravdava ukazano povjerenje EU i država članica i nastavlja da bude pozitivan primjer na Balkanu, istakao je Takač. On je prenio da Mađarsku raduje svaki pozitivan iskorak Crne Gore i da će, u tom cilju, nastaviti da pruža svu potrebnu podršku Crnoj Gori kako bi nesmanjenom dinamikom nastavili da napredujemo prema članstvu u EU.

Ambasador Pejović je zahvalio na podršci koju Mađarska pruža Crnoj Gori u procesu pristupanja, kroz realizaciju različitih projekata podrške i višestrukih vidova ekpertize, kako u okviru Ministarstva vanjskih poslova i trgovineMađarske, tako i preko resornih ministarstava. Upoznao je sagovornika s aktuelnim trenutkom u procesu pristupanja i prenio odlučnost crnogorske Vlade da nesmanjenim intenzitetom nastavi sprovođenje započetih reformi.

Prilikom sastanka s državnim sekretarom u Ministarstvu pravde Bornom Berkeom, bilo je riječi o aktuelnostima u okviru poglavlja koja se odnose na vladavinu prava. Mađarska strana je pohvalila sprovedene reforme, posebno u dijelu zaokruživanja zakonodavnog okvira u oblasti pravosuđa i prevencije korupcije.

Na odvojenim sastancima u Ministarstvu vanjskih poslova i trgovine koje je imao sa zamjenikom ministra dr Laslom Sabom, državnim sekretarom Leventom Mađarom i generalnim direktorom za evropske poslove Laslom Duksom, razgovarano je o finalizaciji i budućem sprovođenju Akcionog plana za unaprijeđeno partnerstvo između Crne Gore i Mađarske za period 2014-2015. i oblastima u kojima je Mađarska spremna da pruži ekspertsku podršku u pregovaračkom procesu. Ambasador Pejović je upoznao sagovornike s kalendarom predstojećih događaja i aktivnosti, kao i sa ključnim izazovima i potrebama iz integracijskog procesa. U tom pravcu je istaknuta važnost nastavka održavanja intenzivne komunikacije i saradnje u cilju razmjene znanja i prenosa mađarskog iskustva iz pristupnog perioda.

Prilikom posjete Parlamentu, glavni pregovarač je imao sastanak s predsjednikom skupštinskog Odbora za evropske poslove Rihardom Horčikom.

Ambasador Pejović je upoznao sagovornika s aktuelnim trenutkom u procesu pristupanja i iznio očekivanje da će se dobra dinamika procesa nastaviti otvaranjem ostalih pregovaračkih poglavlja.

Obostrano je izraženo zadovoljstvo sadržajnom i bliskom saradnjom administracija dvije države. Još jednom je prenijeto da će Mađarska nastaviti da pruža čvrstu političku, ekspertsku i tehničku podršku integracionim procesima Crne Gore u EU i NATO.

MINISTARSTVO VANJSKIH POSLOVA I EVROPSKIH INTEGRACIJA

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?