Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje sa 118. sjednice Vlade Crne Gore

Objavljeno: 02.07.2015. 23:59 Autor: Biro za odnose s javnošću

Vlada Crne Gore, na danas održanoj 118. sjednici kojom je predsjedavao potpredsjednik Duško Marković, donijela je Pravce razvoja Crne Gore 2015-2018. godine. Strateški cilj razvoja Crne Gore je povećanje kvaliteta života u dugom roku, a novim dokumentom potvrđeni su ranije utvrđeni ciljevi i pravci razvoja koji su usklađeni sa strategijom “Evropa 2020”, uz inoviranje razvojnih mjera i projekata, odnosno njihovo prilagođavanje aktuelnom stanju, kao i razvojnim stremljenjima EU. U skladu sa raspoloživim potencijalima, turizam, energetika, poljoprivreda i ruralni razvoj i prerađivačka industrija prepoznati su kao prioritetni sektori razvoja Crne Gore. U okviru osnovnih pravaca razvoja (pametni, održivi i inkluzivni rast) i oblasti politika, koncipirane su ključne mjere, projekti i sredstva za njihovu realizaciju. Ukupna procijenjena vrijednost planiranih projekata i razvojnih mjera iznosi 2.889.114.374 eura.

Vlada je utvrdila Prijedlog zakona o životnoj sredini koji predstavlja krovni zakon u toj oblasti. Novim zakonom uređuju se principi zaštite životne sredine i održivog razvoja, subjekti, instrumenti i mjere zaštite, pristup informacijama, učešće javnosti, pristup pravosuđu u pitanjima životne sredine, finansiranje u životnoj sredini i druga značajna pitanja iz ove oblasti. Predloženi Zakon postavlja osnov za donošenje drugih akata kojima će se nacionalno zakonodavstvo u potpunosti uskladiti sa evropskim, konstatovano je na sjednici.

Vlada je usvojila Izvještaj o sprovođenju Plana unutrašnje reorganizacije javnog sektora u 2014. godini. Osnovni cilj Plana je stvaranje efikasne, ekonomične i efektivne javne uprave, koja počiva na najboljim međunarodnim standardima i praksama. Razmatrajući Izvještaj, Vlada jekonstatovala nizak stepen realizacije aktivnosti iz Akcionog plana, pogotovu kada se radi osmanjenju broja zaposlenih u javnom sektoru, što nameće potrebu da se preispitaju ciljevi i konkretne aktivnosti utvrđene ovim strateškim dokumentom.

Razmatrajući Informaciju o primjeni Zakona o državnim službenicima i namještenicima, Vlada je ocijenila da se Zakon sprovodi u praksi, ali da postoje određeni problemi u implementaciji pojedinih zakonskih rješenja koji se negativno odražavaju na uspješnost ostvarivanja njegovih osnovnih ciljeva. U tom smislu, Vlada je donijela odgovarajuće zaključke kojima se dodatno potenciraju obaveze dosljedne primjene Zakona.

Vlada je usvojila Izvještaj o stanju rješavanja upravnih stvari u 2014. godini, sa ocjenom stanja i predlogom mjera. Ostvareni rezultati ukazuju da je obezbijeđena primjena uspostavljenih osnovnih načela i pravila opšteg upravnog postupka, a naročito je značajno da je smanjen broj neriješenih upravnih predmeta kojima je zakonski rok istekao. Posebno je istaknuto da su organi državne uprave, u velikoj većini, omogućili strankama da dobiju jasna i transparentna objašnjenja o načinu rješavanja njihovih zahtjeva, a donošenjem internih akata strankama je olakšano preduzimanje pravnih radnji u postupku ostvarivanja njihovih prava. Vlada je utvrdila i konkretne mjere koje će se preduzeti u cilju unapređenja zakonitosti, ažurnosti, efikasnosti i ekonomičnosti u postupanju ministarstava i drugih organa uprave u upravnim stvarima, a samim tim i poboljšanja kvaliteta usluga koje organi vlasti pružaju građanima i drugim korisnicima.

Vlada je odgodila odlučivanje o Prijedlogu odluke o davanju prethodne saglasnosti opštini Budva za otuđenje nepokretnosti, koja se nalazi u zahvatu Detaljnog urbanističkog plana „Budva centar“ u Budvi, radi neophodnih tehničkih korekcija predloženog teksta.

BIRO ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?