Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Ministar Bošković govorio na sastanku Platforme Zapadnog Balkana za obrazovanje i nauku

Objavljeno: 03.07.2015. 23:19 Autor: Ministarstvo nauke i Biro za odnose s javnošću
Ministar prosvjete mr Predrag Bošković učestvovao je na Četvrtom sastanku Platforme Zapadnog Balkana za obrazovanje i nauku, koji se održava u Abaniji.

U svom obraćanju, ministar Bošković je posebnu pažnju posvetio problematici visokog obrazovanja, usklađenosti obrazovanog sistema sa potrebama tržišta rada, izazovima i očekivanjima reforme u toj oblasti, osvrnuvši se i na Program stručnog osposobljavanja visokoškolaca, koji Vlada Crne Gore sprovodi već tri godine. Bošković je naglasio da je za usklađenost obrazovnog sistema i tržišta rada potrebna jača saradnja poslodavaca i obrazovnih institucija, ali i uspostavljanje sistema karijernog praćenja studenata nakon završetka obrazovnih programa. 

“U Crnoj Gori se radi na realizaciji ovog projekata, koji će pomoći da na kvalitetan način kreiramo upisnu politiku i pratimo karijerno kretanje svršenih studenata, jer treba još više da radimo na uspostavljanju i unapređenju karijernog savjetovanja na svim nivoima obrazovanja”, kazao je Bošković.

Bošković je predstavio i rezultate Studije o potrebama tržišta rada u oblasti visokog obrazovanja, u kojoj je učestvovalo 600 poslodavaca. Studija je rađena u okviru projekta “Visoko obrazovanje i istraživanje za inovacije i konkurentnost", koji je finansiran iz kredita Svjetske banke. 

“Poslodavci su ukazali na nedostatak tzv. mekih vještina svršenih studenata, praktičnog znanja i poznavanje stranih jezika. Reformom visokog obrazovanja sa aspekta kadrova, infrastrukture, a prije svega kvalitetnije nastave, želimo da otklonimo ove nedostatke, ali i da podignemo nivo konkurentnosti naših visokoobrazovnih ustanova na tržištu obrazovanja u regionu i šire”, kazao je Bošković. 

U cilju veće usklađenosti tržišta rada i obrazovnog sistema radiće se i na promociji određenih obrazovnih programa koji nijesu popularni kod mladih, kao što su: prirodne nauke, poljoprivreda i elektrotehnika, a težnja je da se stvore još bolji uslovi za zapošljavanje mladih, od kojih se očekuje da kontinuirano unapređuju znanja i vještine. 

Četvrti sastanak Platforme Zapadnog Balkana za obrazovanje i nauku otvorio je predsjednik Vlade Republike Albanije Edi Rama.



Ministarstvo nauke i Biro za odnose s javnošću
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?