Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Zvanično krenuli radovi na inovaciono-preduzetničkom centru Tehnopolis u Nikšiću

Objavljeno: 29.07.2015. 21:28 Autor: Ministarstvo nauke
 
    
Ministarka nauke prof. dr Sanja Vlahović, predsjednik opštine Nikšić Veselin Grbović i direktor Direkcije javnih radova Žarko Živković obišli su danas inovaciono - preduzetnički centar Tehnopolis u Nikšiću, čime je obilježen početak radova na izgradnji ovog značajnog objekta koji treba da doprinese povezivanju nauke i biznis sektora, što je jedan od strateških ciljeva resora nauke. Projekat realizuje Ministarstvo nauke uz podršku Investiciono-razvojnog fonda Crne Gore, Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva za informaciono društvo i telekomunikacije i Opština Nikšić.

Nakon obilaska terena i razgovora sa izvođačima radova, ministarka Vlahović, predsjednik Grbović i direktor Živković dali su izjave za medije.

Podsjećanja radi, Direkcija javnih radova 15. jula. 2015. godine potpisala je Ugovor o građenju sa konzorcijumom: ¨Novi Volvox¨ doo Podgorica i ¨Tehnogradnja¨ doo Pljevlja. Vrijednost ugovora je 1.664.867,89 €, a tehnički rok za završetak ugovorenih radova je 8 mjeseci. Stručni nadzor nad izvođenjem predmetnih radova vršiće konzorcijum: ¨Arhiplan CG¨ doo Podgorica, ¨Planplus¨ doo Podgorica, ¨Ing Invest¨ doo Danilovgrad i ¨Lars fire¨ doo Podgorica.

Inovaciono preduzetnički centar Tehnopolis direktno će doprinijeti stavljanju nauke i inovacija u funkciju privrednog razvoja, koji će omogućiti osnivanje inovativnih malih i srednjih preduzeća i smanjenje nezaposlenosti, sa ciljem usmjerenja mladih u preduzetništvo i stvaranje nove vrijednosti kroz inovacije. Objekat će raspolagati prostorom za razvoj malih, srednjih i mikro preduzeća, start up kompanija, a sadržaće i labaratoriju za biohemiju, labaratoriju za industrijski dizajn, moderni data centar, multimedijalnu salu i internet kafe.

Napominjemo, Naučno-tehnološki (NT) parkovi vrsta su industrijskog parka i riječ je o objektima koji predstavljaju aglomeraciju malih i srednjih preduzeća (MSP) u domenu visokih tehnologija, povezanu sa obrazovnim i istraživačkim institucijama. Naučno-tehnološki parkovi obezbeđuju infrastrukturu i usluge za aktivnosti okupljenih malih i srednjih preduzeća, prvenstveno nekretnine i poslovni prostor, olakšavaju proces transfera tehnologije, i namijenjena su podsticanju privrednog razvoja regiona u kom se nalaze. U naučno-tehnološkom parku se okupljenim firmama pruža čitav spektar usluga koje im donose bitne prednosti u odnosu na konkurenciju. Cilj osnivanja parka jeste reindustrijalizacija, regionalni razvoj i stvaranje sinergije.

Ministarstvo nauke
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?