Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Susret potpredsjednika Markovića sa delegacijom Poljske: Poziv Crnoj Gori za članstvo u NATO od strateškog značaja i za region i za Evropu

Objavljeno: 27.08.2015. 21:15 Autor: Služba za odnose s javnošću
Potpredsjednik Vlade Duško Marković primio je danas delegaciju Republike Poljske, koju je predvodio Marek Biernacki, ministar-koordinator i državni sekretar u Kabinetu predsjednika Vlade.

U razgovoru su razmijenjena mišljenja o procesu evroatlantskih integracija Crne Gore i, u tom kontekstu, o pitanjimaa obavještajno-bebzbjednosnog sistema, savremenim izazovima i prijetnjama, kao i saradnji obavještajnih službi Crne Gore i Poljske.

„NATO predstavlja strukturu koja može obezbijediti i očuvati mir i sigurnost na Balkanu i odluka o pozivu Crne Gore za članstvo u Alijansi je od strateškog značaja ne samo za Crnu Goru, već i za region Zapadnog Balkana i Evropu u cjelini“ – rekao je Biernacki.

Poljski ministar-koordinator je pohvalio posvećenost Crne Gore očuvanju i promovisanju demokratskih vrijednosti i istakao da njegova zemlja podržava napore Crne Gore na putu za članstvo u NATO, ističući da Vlada Republike Poljske podržava naše evroatlantske aspiracije ne samo u vojnom, već i političkom i ekonomskom smislu. Naglasio je da Poljska cijeni ulogu Crne Gore u očuvanju stabilnosti i bezbijednosti u regionu i da kroz iskustvo u procesu integracija može pružiti Crnoj Gori potrebnu ekspertsku pomoć i podršku.

Delegacija Poljske je ocijenila da Crna Gora članstvom u NATO-u počinje novo razdoblje njegovanja i unapređivanju demokratskih standarda.

Potpredsjednik Marković se zahvalio na kontinuiranoj podršci Poljske evroatlantskim aspiracijama i ukupnom demokratskom razvoju Crne Gore, ističući da su politika i bezbijednost ključne za razvoj i ukupne reforme koje naša država sprovodi na putu za članstvo u NATO.

„Crna Gora svoje uspjehe na polju reformi zasniva na političkoj i bezbjednosnoj stabilnosti i Vlada u kontinuitetu radi na unapređenju bezbjednosnog sektora, posebno obavještajne zajednice” - rekao je potpredsjednik Vlade Crne Gore.

Vicepremijer Marković se osvrnuo i na napore koje naša zemlja ulaže u stvaranje integrisanog sistema bezbijednosti, objasnivši da se Crna Gora opredijelila za koordinaciju službi bezbijednosti u okviru Vijeća za nacionalnu bezbijednost, na čijem čelu se nalazi predsjednik Vlade.

Govoreći o aktuelnim bezbjednosnim izazovima i prijetnjama, potpredsjednik Marković je naglasio potrebu snaženja institucionalnih kapaciteta bezbjednosnog sistema kako u obavještajnom, tako i u represivnom smislu. S tim u vezi je podsjetio da je Biro za operativnu koordinaciju i usklađivanje aktivnosti organa koji čine obavještajno bezbjednosni sektor formiran radi unapređenja zakonodavstva, snaženja operativnih kapaciteta i ljudskih resursa za borbu protiv savremenih bezbjednosnih rizika.

Sagovornici su se saglasili da je saradnja bezbjednosnih službi dviju država izgrađena na postojanim temeljima, ali da je moguće da bude dodatno osnažena, kako bi i u budućnosti bila uspješna.. Pošto države već tradicionalno njeguju dobre bilateralne odnose na svim nivoima, Biernacki je ponovio spremnost Poljske da uspostavi tješnju saradnju sa obavještajnim sektorom Crne Gore.

Ocijenjeno je da ova posjeta predstavlja dodatni impuls jačanju saradnje Crne Gore i Poljske i da je partnerski odnos dviju država od dragocjene važnosti u narednim fazama implementacije evroatlantskih standarda.


Služba za odnose s javnošću

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?