Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Susret Đukanović - Bergtun: Istorija Crne Gore je neprestana borba za slobodu, u kojoj posebno mjesto ima antifašistički ustanak i borba naroda u II svjetskom ratu

Objavljeno: 02.10.2015. 22:59 Autor: Služba za odnose s javnošću
   
Predsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović primio je danas predsjednika Svjetske federacije veterana Dan Viga Bergtuna. U razgovoru je učestvovao i potpredsjednik Saveza udruženja boraca NOR i Antifašista Crne Gore dr Ljubo Sekulić.

Premijer Đukanović je izrazio zadovoljstvo što je Crna Gora na pravi način zastupljena u ovoj velikoj svjetskoj organizaciji koja okuplja 121 državu i što je, prema riječima predsjednika Bergtuna, jedna od njenih najaktivnijih članica.

„Istorija Crne Gore je neprestana borba za slobodu i opstanak, u kojoj posebno mjesto ima antifašistički ustanak i borba naroda Crne Gore u Drugom svjetskom ratu“ - rekao je Đukanović, naglasivši veoma važnom ulogu boraca i antifašista, koji su prije svih pozvani da zajedno sa svima nama čuvaju tu slavnu tradiciju i sjajnu tekovinu Crne Gore, da je afirmišu na međunarodnoj sceni. 

Premijer je upoznao visokog gosta o progresu Crne Gore u pregovaračkom procesu sa EU, kao i naporima Vlade i drugih subjekata u realizaciji obaveza u susret očekivanom pozivu za NATO do kraja ove godine. On je zahvalio predsjedniku Bergtunu na podršci borcima i antifašistima, koji u kontinuitetu pružaju doprinos ostvarivanju nacionalnih strateških interesa Crne Gore, kao što je evroatlantska integracija.

Predsjednik Bergtun je između ostalog istakao da Crna Gora predstavlja primjer odgovornog odnosa prema veteranima, apostrofirajući njenu pozitivnu ulogu u regionu, kao i konstruktivnu saradnju sa Svjetskom federacijom veterana, najvećom organizacijom takve vrste u svijetu, bez političke i vjerske orijentacije. On je posebno govorio o značaju bezbjednosti, kao i ulozi koju NATO ima u kontekstu savremenih globalnih izazova, potencirajući ulogu njegove zemlje Norveške u Alijansi od prvog dana i činjenicu da je danas njen generalni sekretar bivši norveški premijer Jens Stoltenberg.

Đukanović i Bergtun su zajednički izrazili zadovoljstvo i zbog tradicionalnog crnogorsko-norveškog prijateljstva i nivoa političkih odnosa i ukupne saradnje između Crne Gore i Norveške.
   
Služba za odnose s javnošću
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?