Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Potpisani ugovori o dodjeli bespovratne podrške kroz IPARD-like 1 projekat

Objavljeno: 03.10.2015. 00:14 Autor: MPRR

Ugovore o dodjeli bespovratne podrške u iznosu od 50 do 65 odsto investicije u poljoprivredna gazdinstva kroz IPARD-like 1 projekat potpisali su danas u Podgorici 291 poljoprivredni proizvođač, pretežno sa sjevera Crne Gore. U skoro svim oblastima poljoprivredne proizvodnje biće investirano ukupno 10 miliona eura, od čega će proizvođačima biti vraćeno 5 miliona eura. Prosječno ugovoreno ulaganje po gazdinstvu iznosi 35.600 eura. Od 291 potpisanih ugovora, 180 je u oblasti stočarske, 103 u oblasti biljne proizvodnje, a 8 iz oblasti akvakulture. Od svih potpisnika 127 su mlađi od 40 godina.

To je naš doprinos kreiranju novih radnih mjesta i održivom razvoju u ruralnim krajevima”, ocijenio je ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja prof. dr Petar Ivanović. „To je naš doprinos stvaranju jedne nove klase ponosnih i samoodrživih ljudi koji se bave proizvodnjom zdrave i domaće hrane, koji žive na svom zemljištu, u skladu sa prirodom i dobrim poljoprivrednim praksama, koji nastavljaju tradiciju predaka uz poštovanje zahtjeva i standarda nacionalnog i međunarodnog tržišta”, dodajući da Vlada ima jasan plan da napravi održive poljoprivredne proizvođače na veoma teškom, zahtjevnom i kompleksnom području sjevera Crne Gore. Prema riječima Ivanovića, rezultat koji je Ministarstvo ostvarilo realizovanjem projekta, veliko interesovanje poljoprivrednika i uspjeh da ispune zahtjevne uslove za podršku odgovor je i na sve „prozivke, podmetanja, komentare samozvanih stručnjaka, proteste...”

MPRRMPRR

Najviše ugovora dodijeljeno je sjevernom regionu (158) ukupne vrijednost investicija preko 6,4 miliona €. Dakle, 54% ukupnog broja ugovora i gotovo 65% vrijednosti ugovora, odnosi se na sjever Crne Gore. Na centralni dio odnosi se 122 ugovora, na južni 11 ugovora. “Ovo je naš konkretan odgovor na zahtjeve poljoprivrednih proizvođača. Zato s pravom očekujem konkretan odgovor poljoprivrednih proizvođača na naše zahtjeve! Tražim više rada i još bolje rezultate, tražim da otvarate nova radna mjesta i zarađujete više. Poljoprivreda nije socijalna kategorija. Poljoprivreda je agrobiznis. Moj tim i ja nismo obećavali, nego smo radili. Ni od vas ne tražim obećanja, nego rad i rezultate” poručio je Ivanović.

Očekuje se da realizacija projekata doprinese: postepenom dostizanju standarda EU, povećanju broja radnih mjesta u oblasti poljoprivrede, većoj vrijednosti primarne proizvodnje i jednim dijelom prerade, ali i da podstakne bankarski sektor za finansiranje projekata u poljoprivredi. Ministar očekuje da kroz IPARD-like program bude otvoreno oko 500 radnih mjesta, od čega u sjevernom dijelu Crne Gore 320. “Ako uspješno završe svoje investicije, svi korisnici sredstava i njihove porodice imaće konstantnu i kvalitetnu dobit od svoga rada. Efekat će biti i veći, jer će uključiti i ostale članove domaćinstva”, kazao je Ivanović.

Odgovarajući na tezu koja se u posljednje vrijeme plasira u javnosti, da država podržava velike, a ne male proizvođače, Ministar je naveo da je sa današnjim, kroz MIDAS i IPARD-like, potpisano preko 1.000 ugovora. “Ni jedan ugovor nije potpisan sa velikima, svi su potpisani malim proizvođačima. Za velike su obezbijeđena kreditna sredstva, a ne sredstva bespovratne podrške, i njihova dodjela tek predstoji”, poručio je Ivanović.

Bankare, trgovce i hotelijere, čiji su predstavnici prisustvovali svečanosti, Ministar je još jednom zamolio da pruže priliku poljoprivrednim proizvođačima i da imaju više vjere u njih. Navodeći da ima i onih kojima je negativno razmišljanje, kritizerstvo, špekulacija, ne samo duhovna hrana, već i podloga za biznis, Ministar je kazao da će proći vrijeme negativnog i ničega. “Znam da će predmet posebne analize biti i zašto baš danas potpisujemo ugovore sa vama. Ali, proći će vrijeme stvaralaca negativnog i ničega. Iza njih ostaće ništa. Iza vas, ostaće investicije, dobra imanja i zdrave porodice”, kazao je Ivanović. On je najavio i uskoro novi projekat bespovratne podrške, kroz IPARD-like 2 poziv, kroz koji je opredijeljeno 5 miliona eura, za jačanje prerađivačkih kapaciteta.

MPRRMPRR

IPARD-like 1 je dio EU/IPA projekta izgradnje institucija u poljoprivredi i ruralnom razvoju u Crnoj Gori, koji finansira Evropska unija u okviru Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA), a kofinansira Vlade Crne Gore. Projekat implementira Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja u saradnji sa Svjetskom bankom.

Šefica Kancelarije Svjetske banke za Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu Tatjana Proskurjakova (Tatiana Proskuryakova) istakla je da je potpisivanje ugovora za IPARD-like, korak naprijed u dosadašnjoj izuzetnoj saradnji sa Ministarstvom. Ona je naglasila da je uspjeh prethodnog MIDAS projekta koji se realizovao u Crnoj Gori, pozitivan primjer koji predstavnici SB naglašavaju u regionu i šire. Predstavnica SB je istakla da je vrijednost projekata podrške MIDAS, IPARD-like i narednih u tome što stvaraju nova radna mjesta, ubrzavaju razvoj i pripremu poljoprivrednika za EU.

Prema mišljenju šefa Delegacije EU u Crnoj Gori, ambasadora Mitje Drobniča danas je poseban dan za ruralni razvoj Crne Gore, kao i za crnogorske poljoprivrednike koji će po prvi put dobiti finansijska sredstva od EU, kroz IPA insturment. On je čestitao potpisinicima ugovora što su kao preduzetnici preuzeli rizik ulaganja u poljoprivredu, što vjeruju u njen potencijal za rast i što vjeruju da poljoprivreda može biti katalizator ekonomskog razvoja Crne Gore u cjelini. “Ulažući sopstveni novac, u novu opremu ili objekte, uz fondove EU i Crne Gore, postižete više od samog povećanja produktivnosti. Vi, takođe, nudite mogućnosti drugim ljudima otvaranjem radnih mjesta u drugim sektorima, kao što su sektori izgradnje ili trgovine, i postavljate temelje za promovisanje čitavog lanca proizvodnje”, kazao je ambasador Drobnič.

Prema riječima ambasadora Drobniča, danas je poseban dan i za Ministarstvo poljoprivrede, jer se završio intenzivan proces procjene i provjere aplikacija. “Vrijednost ovog posla će uskoro u potpunosti doći do izražaja, jer se od Crne Gore očekuje da od sljedeće godine pređe na kompletan IPARD program”, kazao je Drobnič.

MPRRMPRR

Za projekat IPARD-like mladi tim u MPRR pripremio je Operativni priručnik i sproveo info-kampanju. Ojačana je instutucija koja je podnijela najveći teret - Direktorat za IPARD plaćanja, kroz programe obuke ojačani su i Direktorat za ruralni razvoj, Veterinarska uprava i savjetodavne službe. Upravo ovaj sinergetski pristup izazovima i visok stepen objektivnosti i transparentnosti, cijene naši partneri iz EU i Svjetske banke.

Transkript govora ministra Ivanovica na potpisivanju IPARD like ugovora Sipcanik 02 10 2015


PR Služba Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?