Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Konferencija o migracijama u Luksemburgu: Pomoći državama pogođenim izbjegličkom krizom

Potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Igor Lukšić i ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević učestvovali su na konferenciji o migracijama, koja je juče održana u Luksemburgu.

Osnovni cilj Konferencije bio je jačanje saradnje između svih država pogođenih migratornom i izbjegličkom krizom i utvrđivanje smjernica djelovanja po tom pitanju. Fokus konferencije bio je usmjeren na diskusiju o povećanom broju migranata koji dolaze pretežno iz država Bliskog Istoka, kroz Zapadni Balkan, ka EU.

U raspravi je ocijenjeno da su solidarnost, kvalitetno upravljanje i zajedničko djelovanje ključni pravci daljeg razvoja sistema upravljanja migracijama i izbjegličkom krizom na nivou EU, država Zapadnog Balkana i Istočnog Mediterana.

Konferencija je rezultirala usvajanjem Deklaracije, kojom je iskazano opredjeljenje EU i njenih članica da državama iz regiona Zapadnog Balkana, koje su pogođene izbjegličkom krizom, bude pružena osnovna humanitarna pomoć i pomoć u izgradnji prijemnih i smeštajnih kapaciteta.

Deklaracijom je utvrđeno da će jedan dio aktivnosti biti usmjeren i na bolje upravljanje i kontrolu granica, kako bi se omogućila efikasna registracija izbjeglica i migranata, obrada zahtjeva za azil i vraćanje onih koji nemaju pravo na zaštitu. Konferencija je rezultirala i utvrđivanjem smjernica za djelovanje u pravcu pružanja pojačane pomoći Turskoj, Libanu i Jordanu - zemljama koje su do sada prihvatile oko četiri miliona izbjeglica iz Sirije.

Posebno značajne za Crnu Goru su odredbe Deklaracije kojima se prepoznaje značaj uključivanja MARRI inicijative u ostvarivanju ciljeva Deklaracije, kao jedinstvene inicijative za države Zapadnog Balkana, koja za cilj ima promovisanje tješnje regionalne saradnje i sveobuhvatnog, zajedničkog i usklađenog pristupa pitanjima azila, migracija, kontrole granica i viznog režima.

Na Konferenciji su učestvovali ministri spoljnih i unutrašnjih poslova EU, Zapadnog Balkana, Turske, Libana, Jordana, kao i predstavnici međunarodnih agencija: UNHCR, IOM, WFP. Sastankom su predsjedavali visoki predstavnik EU Federika Mogerini i ministar za migracije i azil Luksemburga Žan Aselborn. Konferenciju je otvorio predsjednik Vlade Luksemburga Havijer Betel.


Ministarstvo unutrašnjih poslova / Služba za odnose s javnošću
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?