Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Sudžou: Govor predsjednika Vlade Mila Đukanovića na IV samitu šefova vlada zemalja Centralne i Istočne Evrope i NR Kine

Objavljeno: 24.11.2015. 17:06 Autor: Služba za odnose s javnošću
Govor na 4. samitu šefova vlada u okviru mehanizma 16+1, u Sudžou, NR Kina, 24. novembar 2015. g.

Poštovani premijeru Li,
Uvažene kolege,
Dame i gospodo,

Zahvaljujem našem uvaženom domaćinu na organizovanju ovog impozantnog skupa u prelijepom Sudžou, koji simbolizuje i slavnu kinesku istoriju, i uspon moderne Kine.

Vjerujem da dijelim zadovoljstvo svih zbog toga što smo se ove godine okupili u prijateljskoj Kini, u državi sa velikom istorijom, u kojoj je kineski narod kroz više od 5000 godina, pokazao svijetu kako se zahvaljujući duhu samostalnosti, pregalačkom radu, znanju i vjeri u sebe mogu ostvarivati veliki rezultati.

Od uspostavljanja diplomatskih odnosa, čiju ćemo deceniju obilježiti iduće godine, prijateljstvo Crne Gore i NR Kine se neprekidno učvršćuje. Inicijativa 16+1 je dodatno ojačala našu saradnju i dala joj novu dinamiku.

Crna Gora je najmanja država u okviru ovog mehanizma. Ali i država velikih ambicija. Od obnove nezavisnosti BDP je porastao tri puta. Uspješno vodimo pregovore za članstvo u EU. Kroz nedjelju dana očekujemo odluku o upućivanju poziva za članstvo u NATO. Sprovodimo kvalitetne strukturne reforme i unapređujemo investicioni ambijent. Zahvaljujući tome, kao i konkurentnoj poreskoj politici, SDI tokom posljednje decenije činile su oko 19% ostvarenog BDP. Koristimo euro kao valutu od 2002.godine. Crnu Goru transformišemo u brzorastuću ekonomiju, sa širokim spektrom mogućnosti za biznis.

Dame i gospodo,

Ovogodišnji samit – „Nova polazna tačka, domeni i nova vizija” – pruža nam mogućnost da sumiramo efekte dosadašnje saradnje, i definišemo viziju daljeg razvoja.

Crna Gora u okvirumehanizma 16+1 koristi značanjan dio opredijeljenog preferencijalnog kreditnog paketa za infrastrukturne projekte. Jasno nam je da nema željenog ekonomskog rasta sa postojećim infrastrukturnim ograničenjima. Iako smo na vratima Jadrana, i imamo stratešku poziciju u srcu Evrope, još uvijek smo relativno teško dostupni i slabo povezani. Zato smo krenuli u izgradnju autoputa, najvećeg infrastrukturnog projekta, koji će povezivati Jadransku obalu, preko Beograda i Budimpešte, sa Centralnom i Zapadnom Evropom. Projekat realizujemo sa kineskim partnerima CCCC-CRBC.

Ovo je nova polazna tačka za budućnost naše saradnje. Tačka sa koje vidimo novi domen – uključivanje crnogorske Luke Bar u pomorski lučki koridor na Jadranu, koji bi predstavljao ispunjenje proklamovane „Win-Win” strategije NR Kine sa zemljama Centralne i Istočne Evrope. Za Crnu Goru je važno da angažuje i razvija potencijale Luke Bar, a za NR Kinu da proširi mrežu inicijative „Jedan pojas, jedan put”.

Korišćenjem kapaciteta Luke Bar, i modernizacijomželjezničke pruge od Bara preko Beograda do Budimpešte, region će biti bolje povezan, a prirodni resursi i komparativne prednosti Crne Gore i okruženja bolje valorizovani. To će dodatno zainteresovati kineske kompanije da investiraju u region, i otvoriti nove mogućnosti za saradnju u zajedničkom interesu.

Kroz proces približavanja EU zemlje našeg regiona postale su svjesne važnosti regionalne saradnje i integracija u cjelini. Tranzicija naših država kasnila je skoro deset godina za zemljama Centralne i Istočne Evrope. Infrastruktura na Zapadnom Balkanu je uglavnom zastarjela ili razrušena. Učešće prerađivačkog sektora u BDP je daleko ispod evropskog prosjeka. To jesu naši problemi, ali i značajni potencijali za strana ulaganja, koje želimo što prije da valorizujemo.

Šansu za prevazilaženje krize i za brži razvoj sve naše države vide u integracijama, stranim direktnim investicijama i održivim regionalnim projektima.

Crna Gora ima velike šanse i u oblasti energetike, jer sada koristi manje od 30% vodnog potencijala. Izgradnjom novih hidroelektrana mogla bi postati jedan od najznačajnijih proizvođača vršne električne energije koja se najbolje kotira na berzi. To predstavlja izuzetan potencijal za saradnju sa inostranim partnerima. Posebno kada se ima u vidu mogućnost plasmana električne energije na tržište EU, preko podmorskog kabla između Crne Gore i Italije, koji upravo realizujemo. Time će Crna Gora postati regionalno čvorište za prenos električne energije. Istovremeno, svi elektroenergetski potencijali u ovom dijelu Evrope značajno će dobiti na atraktivnosti i izvoznim performansama. Paralelno jačamo i prenosnu energetsku mrežu i tako se kvalitetno povezujemo sa državama regiona.

Velike su šanse i u razvoju turizma. To je jedna od strateških grana naše privrede. Cio Zapadni Balkan, koristeći nesporna prirodna bogatstva i kulturno-istorijske znamenitosti, unapređuje turistički proizvod i uslugu u skladu sa zahtjevima modernog tržišta i postaje atraktivna turistička destinacija. 

Najpoznatije globalne kompanije pokazuju interesovanje za crnogorski turizam. Mnoge od njih su nam već partneri. Crna Gora je jedna od najbrže rastućih turističkih ekonomija u svijetu. To pokazuju analize svih relevantnih turističkih organizacija. Jasno nam je da turiste iz geografski dalekih tržišta poput kineskog možemo privući udruženi, ponudama regionalnih paket aranžmana.

Novu mogućnost unapređenja naših budućih odnosa sa NR Kinom vidimo i kroz povezivanje programa 16+1 sa Berlinskim procesom, koji je na inicijativu Vlade Njemačke započet 2014, a nastavljen ove godine u Beču. Ove inicijative su sasvim komplementarne. Naš primjer pokazuje da se projekti mogu realizovati i trilateralno. Rekonstrukciju dijela željezničke pruge u Crnoj Gori vrše kineski partneri, a finansira se iz EU fondova.

Povezivanje ovih programa može biti nova šansa za realizaciju održivih projekata od zajedničkog interesa, uz punu podršku EU i NR Kine. Istovremeno i novi impuls jačanju saradnje Pekinga i Brisela. Siguran sam da će i ovaj Samit značiti podsticaj i podršku u tom pravcu.

Dame i gospodo,

Svako od nas ima viziju razvoja svoje zemlje, i regiona u cjelini. Imamo i zajedničke strateške ciljeve. U našem je interesu da nađemo prave puteve za njihovo ostvarivanje. Smatram da predložena Srednjoročna agenda i Sudžou smjernice predstavljaju dobru osnovu za realizaciju prioritetnih projekata u regionu, i da su snažan podstrek našem budućem ekonomskom razvoju.

Uvjeren sam da će se zajedničkim naporima plodonosna saradnja u svim oblastima nastaviti i dalje produbljivati, na dobrobit naših naroda i naših prijateljskih država. 

Hvala vam na pažnji!
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?