Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Berlin: Države zapadnog Balkana imaju jasnu perspektivu pridruženja EU

Objavljeno: 25.11.2015. 03:31 Autor: Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija

Služba za odnose s javnošćuPotpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Igor Lukšić, učestvovao je danas na Sedmoj ASPEN Konferenciji ministara vanjskih poslova jugoistočne Evrope, koja je održana u Berlinu.

Države zapadnog Balkana imaju jasnu perspektivu priključenja Evropskoj uniji, jer je region u cjelini, bezbjednosno, politički i privredno, od velikog značaja za Evropu, poručeno je sa konferencije. Konstatovano je da proces evropske integracije nema alternativu te da će regionu osigurati dugoročnu stabilnost, bezbjednost i ekonomski razvoj. Tokom konferencije je istaknuto da u svim zemljama Jugoistočne Evrope postoji visok stepen podrške javnosti evropskoj ideji koja će, i u narednom periodu, biti generator društvenog progresa i prosperiteta. 

U Berlinu je danas pozdravljen i vidljiv napredak Crne Gore u pregovaračkom procesu sa EU, a ostale države su ohrabrene za nastavak započetih reformi, zahvaljujući kojim će nastaviti da kontinuirano ispunjavaju obaveze iz evropske agende. Potpredsjednik Lukšić je ponovio da pristupanje Crne Gore evropskim i evroatlantskim strukturama predstavlja njene strateške spoljnopolitičke prioritete i apostrofirao da bi se skoro upućivanje poziva za članstvo u NATO pozitivno odrazilo ne samo na Crnu Goru, već na region u cjelini.

Tokom konferencije je bilo riječi i o zajedničkom djelovanju i saradnji u cilju suočavanja sa trenutnim globalnim izazovima poput migranstke krize i borbe protiv terorizma, kao i unaprjeđenju regionalnih ekonomskih, prvenstveno infrastrukturnih veza, te važnosti što snažnijeg povezivanja zemalja jugoistočne Evrope međusobno, ali i sa drugim evropskim partnerima. U tom kontekstu, još jednom je ukazano na važnost nastavka saradnje u okviru Berlinskog procesa.

Sedma Aspen konferencija je održana u organizaciji Instituta Aspen - Njemačka, uz pokroviteljstvo ministara vanjskih poslova SR Njemačke i Republike Italije.

MINISTARSTVO VANJSKIH POSLOVA I EVROPSKIH INTEGRACIJA

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?