Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Ministar Konjević sa ambasadorima država članica EU: Stigli prvi uređaji za elektronsku identifikaciju birača

Objavljeno: 27.11.2015. 02:09 Autor: Ministarstvo unutrašnjih poslova
U Crnu Goru je stigao prvi kontigent od 300 uređaja za elektronsku identifikaciju birača, kazao je ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević na sastanku sa ambasadorima država članica EU, na kojem je učestvovao na poziv ambasadora EU Mitje Drobniča.

Ministar je dodao da se isporuka preostalih 900 uređaja očekuje u tri faze – u decembru i januaru mjesecu. Na sastanku, čija je tema bila izborno zakonodavstvo, ministar je izvijestio predstavnike misija država članica EU o aktivnostima koje je MUP preduzeo na primjeni Zakona o biračkom spisku i Zakona o izboru odbornika i poslanika. Kazao je da je u ferbuaru uspostavljen novi birački spisak i objasnio njegovo funkcionisanje, da je pokrenut portal www.biraci.me, omogućen uvid i praćenje promjena u biračkom spisku svim političkim partijama koje su to tražile, te da su pokrenute procedure nabavke opreme za pakovanje i slanje obavještenja - poziva koji se šalju građanima nakon zaključenja biračkog spiska. Ocijenio je da će ovim biti završene obaveze MUP-a iz pomenutih zakona i napomenuo da MUP nije nadležan za sprovođenje izbora.

Ministar Konjević je ukazao na tri nivoa kontrole biračkog spiska – od strane političkih partija, Državne izborne komisije, kao i samih građana. U tom kontekstu izrazio je nadu u veće interesovanje partija za dobijanje pristupa aplikaciji biračkog spiska, ali i veći broj provjera preko portala www.biraci.me od strane samih građana.

Razgovarano je i o obavezama lokalnih samouprava za donošenje odluka o nazivima naselja, ulica i trgova, na osnovu kojih opštinske izborne komisije mogu da donesu rješenja o biračkim mjestima koja će u potpunosti biti u skladu sa Zakonom o biračkom spisku, kako bi ih MUP mogao implementirati. Izraženo je očekivanje da će opštine svoje obaveze, u smislu donošenja odluka, završiti do kraja godine.

Ministarstvo unutrašnjih poslova


Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?