Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Dogovoreno potpisivanje Sporazuma u oblasti održivog razvoja između Crne Gore i Belgije

Objavljeno: 30.11.2015. 23:23 Autor: Ministarstvo održivog razvoja i turizma
Ministar održivog razvoja i turizma Branimir Gvozdenović započeo je zvaničnu posjetu Briselu bilateralnim susretom sa belgijskom ministarkom održivog razvoja, energetike i životne sredine, Mari Kristin Mergem, tokom kojeg je konstatovan i pohvaljen napredak Crne Gore na putu evroatlanskih integracija.

Ministri su razmijenili informacije o aktivnostima dva ministarstva u oblastima održivog razvoja i turizma, pozitivno ocijenivši dosadašnju saradnju, uz konstataciju da postoji još prostora za njeno unapređenje, što može dati dodatni impuls ukupnoj saradnji dvije zemlje.

„Definisali smo aktivnosti na kojima ćemo zajednički raditi po pitanju životne sredine u narednom periodu i prenosu najbolje evropske prakse u tretmanu komunalnog otpada, a konkretni rezultati tih dogovora mogu se očekivati tokom sljedeće godine. Belgija je u samom vrhu država članica EU kad je u pitanju upravljanje komunalnim optadom, pa bi njihova iskustva mogla da doprinosu uspostavljanju EU standarda u Crnoj Gori“, konstatovao je Gvozdenović.

Tokom sastanka dogovoreno je da se ubrzano radi na potpisivanju bilateralnog sporazuma između dva ministarstva u oblasti životne sredine, s posebnim fokusom na razmjenu iskustva u upravljanju komunalnim otpadom.

U okviru bilateralnog sporazuma, pored pitanja životne sredine, poseban akcenat biće stavljen na održivi razvoj, s ambicijom da se dodatno unaprijedi ekonomska saradnja između Crne Gore i Belgije. Dogovorena je posjeta belgijske ministarke Crnoj Gori sljedeće godine, što bi bila prilika i za potpisivanje sporazuma o bilateralnoj saradnji.

Ministar Gvozdenović, u nastavku svoje posjete Briselu, sastaće se sa šefom jedinice za Crnu Goru u Glavnom direktoratu za proširenje i susjedsku politiku Dirkom Langeom, te komesarom za životnu sredinu, pomorske poslove i ribarstvo, Karmenuom Velom, a posjetiće i Evropski parlament, gdje će se sastati sa poslanicom Analiz Dods.

Ministarstvo održivog razvoja i turizma
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?