Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Ministarka Vlahović u Trstu: Crna Gora i AREA Naučno-tehnološki park potpisali Sporazum o naučnoj i tehnološkoj saradnji

Objavljeno: 08.02.2016. 23:32 Autor: Ministarstvo nauke / Služba za odnose s javnošću

Ministarstvo naukeDelegacija Crne, Gore, koju predvodi ministarka nauke prof. dr Sanja Vlahović, boravi u dvodnevnoj posjeti Trstu, na poziv predsjednika Naučno-tehnološkog parka AREA Adriana De Maia, sa kojim je Ministarstvo nauke u prethodnom periodu ostvarilo uspješnu saradnju.

Ministarka Vlahović se danas susrela sa predsjednikom De Maiom i predsjednicom regiona Friuli Venezia Giulia Deborom Serracchiani, koje je upoznala sa aktivnostima Ministarstva nauke u proteklom periodu i planovima koji se odnose na Inovaciono-preduzetnički centar Tehnopolis u Nikšiću, na kojem radovi teku zacrtanom dinamikom, kao i sa aktivnostima na uspostavljanju prvog naučno-tehnološkog parka u Crnoj Gori, koji bi trebao da se gradi u kompleksu kampusa Univerziteta Crne Gore.

Nakon sastanka potpisan je sporazum Ministarstva nauke Crne Gore i AREA Konzorcijuma za naučna i tehnološka istraživanja za potrebe razvoja Otvorenog sistema za inovacije u Crnoj Gori. Svrha Sporazuma je uspostavljanje konkretne saradnje i pružanje tehničke pomoći i podrške Ministarstvu nauke u izradi Strategije pametne specijalizacije, razvoju inovacija i prenosu tehnologija i znanja, te valorizacije rezultata istraživanja, upravljanja inovacijama, osnivanju start-up preduzeća i razvoju integrisanog sistema podrške inovacijama - od ideje do tržišta. Sporazumom se takođe utemeljuje saradnja na projektima koji se finansiraju iz evropskih sredstava, ili na drugim relevantnim projektima u oblastima koje su obuhvaćene Sporazumom, kao i tehnička pomoć Ministarstvu nauke za uspostavjlanje Centra za inovacije u Crnoj Gori.

Ministarstvo naukeDrugog dana posjete Trstu, ministarka Vlahović će se sastati sa direktorima nekoliko centara izvrsnosti i to: Međunarodnog centra za Genetski inženjering i biotehnologiju (ICGEB), Laboratorije Elettra i Fermi, dok će članovi delegacije obići rayzličite institute u okviru AREA parka i održati niz sastanaka u kojima će biti uključeni i predstavnici Srbije, Hrvatske i Slovenije. Riječ je o pokretanju regionalnih projekata koji će pomoći razvoj u srodnim oblastima.

U sastavu delegacije su pomoćnik ministra nauke mr Darko Petrušić, dekan Biotehničkog fakulteta UCG prof. dr Miomir Jovanović, direktor Istituta za biologiju mora iz Kotora dr Mirko Đurović, član Savjeta za naučnoistraživačku djelatnost i rukovodilac za angažovanje osoblja i mobilnosti u BIO ICT Centru izvrsnosti doc. dr Enis Kočan i izvršni direktor Inovaciono preduzetničkog centra „Tehnopolis“ Ratko Bataković.

 
Video: Ministarka Vlahović u Trstu - Sastanak sa delegacijom AREA Parka I Regije Fruli Venecija Đulia - kadrovi

 
 
 

Ministarstvo nauke / Služba za odnose s javnošću

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?