Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje sa 157. sjednice Vlade Crne Gore

Objavljeno: 12.05.2016. 20:29 Autor: Služba za odnose s javnošću
                                                            
U cilju racionalizacije i unapređenje rada državne uprave, Vlada Crne Gore, na 157. sjednici kojom je predsjedavao predsjednik Milo Đukanović, utvrdila je Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o centralnom registru stanovništva. Predloženim odredbama predviđeno je prenošenje nadležnosti za vođenje Centralnog registra stanovništva sa Ministarstva za informaciono društvo i telekomunikacije na Ministarstvo unutrašnjih poslova. Ovakvim rješenjem će se podići nivo efikasnosti i ekonomičnosti rada državne uprave, s obzirom na to da Ministarstvo unutrašnjih poslova vodi matične registre (evidentiranje rođenja, zaključenja braka, smrti i drugih zakonom utvrđenih podataka koji se odnose ili su u vezi sa ličnim i porodičnim statusom) kao i biračke spiskove.

Centralni registar stanovništva obuhvata podatke o crnogorskim državljanima sa prebivalištem Crnoj Gori, odnosno sa odobrenim stalnim ili privremenim boravkom u inostranstvu, podatke o strancima sa stalnim ili privremenim boravkom u Crnoj Gori, te podatke o strancima koji u Crnoj Gori imaju imovinu i prava i obaveze po osnovu penzijskog i invalidskog osiguranja, poreza, humanitarnih i drugih razloga ukoliko je propisana takva evidencija.

Imajući u vidu potrebu usaglašavanja crnogorske vizne politike sa regulativama EU i implementacije Šengen akcionog plana, kao i obavezu ispunjenja privremenih mjerila u poglavlju 24, Vlada je donijela Uredbu o viznom režimu. U sladu sa viznom politikom EU, Uredbom su za državljane određenih zemalja ustanovljene vizne olakšice koje im omogućavaju prelazak preko teritorije i boravak u Crnoj Gori do 90 dana, sa važećom putnom ispravom bez vize. Takođe, imajući u vidu razvoj bilateralnih odnosa između Crne Gore i Ruske Federacije, zasnovanih na načelima prijateljstva, razumijevanja i saradnje, posebno intenzivirane kroz investicije i boravak ruskih državljana u Crnoj Gori, Uredbom je propisano da državljani Ruske Federacije mogu prelaziti preko teritorije i boraviti u Crnoj Gori do 90 dana, sa važećom putnom ispravom bez vize.

Vlada je donijela Uredbu o izmjeni i dopunama Uredbe o organizaciji i načinu rada državne uprave kojom se poslovi iz nadležnosti Ministarstva unutrašnjih poslova, koji se tiču gazdovanja graničnim prelazima, objedinjavaju kod Uprave za imovinu, organa nadležanog za upravljanje državnom imovinom. Na ovaj način uspostavlja se efikasniji sistem sa jasno definisanim nadležnostima i odgovornostima, koji podrazumijeva investiciono i tekuće održavanje graničnih prelaza i objekata neophodnih za nesmetano i bezbjedno odvijanje saobraćaja, vršenje granične kontrole i drugih graničnih poslova, kao i davanje u zakup zemljišta i objekata ili djelova objekata na graničnim prelazima.

Vlada Crne Gore je donijela Nacionalni akcioni plan za zaštitu od hemijskih, bioloških, radioloških i nuklearnih prijetnji i rizika (HBRN) za period 2016-2020. Na sjednici je konstatovano da Nacionalni akcioni plan predstavlja strateški instrument za utvrđivanje HBRN rizika koji su najrelevantniji za Crnu Goru na polju prevencije, otkrivanja, pripremljenosti i odgovora na nastalu situaciju. Plan će poslužiti kao okvir za dalju saradnju sa međunarodnim institucijama koje Crnoj Gori pružaju podršku za izradu i implementaciju projekata u navedenoj oblasti.

    
SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?