Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

PV Milo Đukanović i GS NATO-a Jens Stoltenberg: Konferencija za medije nakon potpisivanja protokola o pristupanju Crne Gore

Objavljeno: 19.05.2016. 23:10 Autor: Služba za odnose s javnošću

Video: Obraćanje predsjednika Vlade Crne Gore Mila Đukanovića na konferenciji za medije     



Ministri vanjskih poslova država članica NATO-a potpisali su u četvrtak u Briselu protokol o pristupanju Crne Gore Sjevernoatlantskom savezu.

Predsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović rekao je u sjedištu NATO-a u Briselu na zajedničkoj konferenciji za medije sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom da potpisivanje Protokola predstavlja priznanje napretka Crne Gore.

Generalni sekretar NATO-a je čestitajući našoj zemlji rekao da će Crna Gora od sada prisustvovati svim sastancima NATO-a kao posmatrač ili priključena zemlja. Dodao je da očekuje da Crna Gora nastavi reforme i da očekuje da uskoro ispred sjedišta NATO-a vidi i zastavu 29. države.

Na pitanje novinara koliko će trajati proces ratifikacije generalni sekertar NATO-a je rekao da je na svakoj državi da odluči o tome. Dodao je da je prilikom posljednjeg proširenja bilo potrebno oko godinu dana.

Premijer Đukanović je rekao da je Crna Gora i nakon što joj je upućen poziv u NATO nastavila vrlo posvećeno da sprovodi reforme i da je ovaj događaj potvrda da je Crna Gora prije deset godina, odabrala dobar put.

Premijer je ocijenio da će približavanje Crne Gore NATO-u i skoro članstvo uticati i na jačanje stabilnosti regiona Zapadnog Balkana ali i šire. „Naši susjedi dobiće još jednog prijatelja u Alijansi, a NATO još jednog promotera svojijh vrijednosti na istorijski zapuštenom prostoru Zapadnog Balkana“ – rekao je premijer. Dodao je da zna da Crna Gora još nije završila put ka NATO-u i da će nastaviti predano da radi na reformama prije svega na polju vladavine prava i borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije kao i da će nastojati da poveća stepen javne podrške članstvu u NATO-u.

Na pitanje novinara da li bi moglo doći do odlaganja ratifikacije u nekim državama zbog unutrašnjih razloga u tim zemljama i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg i predsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović su rekli da ne vide takve signale.

„Ja nijesam vidio nikakve znakove koji ukazuju na bilo šta takvo“ – rekao je generalni sekretar.

Predsjednik Vlade Crne Gore je rekao da potvrđuje takav utisak.

„Kroz komunikaciju koju sam imao u kontinuitetu zaključno sa današnjom komunikacijom sa ministrima inostranih poslova zemalja članica nisam zaista stekao nikakav utisak da bi bilo koji unutrašnji problem mogao ugroziti normalan tok ove faze, faze ratifikacije članstva Crne Gore u NATO-u. Čini mi se da sve zemlje članice ubijeđeno vjeruju da treba nastaviti proces širenja i jednako tako da je Crna Gora obavila dobar posao i da je zaslužila da bude 29 članica NATO-a“ – rekao je predsjednik Vlade Crne Gore.

Na pitanje novinara kako će se potpisivanje Protokola odraziti na unutrašnje prilike u Crnoj Gori predsjednik Vlade je rekao da se pored ove agende realizuje nekoliko veoma značajnih političkih agendi u životu Crne Gore.

„Jedna od tih je i jedan proces koji je dobio svoje finale tokom jučerašnjeg dana ili tokom današnjeg jutra, ranog jutra, kada je Parlament usvojio moje predloge za popunu aktuelne Vlade predstavnicima opozicije. To nije urađeno zbog bilo čijeg pritiska nego zbog našeg osjećanja potrebe da u donošenje odluka i u rad izvršne vlasti uključimo i sve druge relevantne političke subjekte u Crnoj Gori koji makar svojim izbornim rezultatom na kraju 2012. godine nijesu bili kvalifikovani za vršenje izvršne vlasti. Na ovaj način, dakle, želimo da smanjimo tenzije, smanjimo nepovjerenje i što je moguće više integrišemo i druge političke subjekte u donošenju važnih političkih odluka. Zato, vjerujem dakle da će taj proces jako doprinijeti da se sa više razumijevanja gleda i na odluke poput današnje, da se zaista na pravi način razumije da je Crna Gora 2006. godine željela nezavisnost da bi upravljala svojom budućnošću, da je već tada kazala da želi evropsku i evroatlantsku budućnost, da smo to potvrdili u našem Ustavu, da su svi rezultati izbora koji su realizovani u ovih deset godina dali za pravo takvoj politici. Konačno, kao što znate i ove godine imamo redovne parlamentarne izbore, željeli smo da i na ovaj način doprinesemo da se smanji nepovjerenje opozicije prema našem izbornom sistemu i prema crnogorskim institucijama, a vjerujem da će saradnja vrlo blagotvorno uticati da odluke poput današnje pravilnije razumijemo, da je u najboljem interesu Crne Gore u cjelini i svakog njenog građanina. Tako da sam ubijeđen da će današnja odluka, takođe imati vrlo blagotvoran uticaj na budući život naše zajednice“ – rekao je predsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović u sjedištu NATO-a u Briselu na zajedničkoj konferenciji za medije sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom.

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU



Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?