Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

U subotu na Trgu nezavisnosti obraćanje Mila Đukanovića i Donalda Tuska i svečani program

Objavljeno: 20.05.2016. 20:03 Autor: Služba za odnose s javnošću
Proslava jubileja Deset godina obnove nezavisnosti i hiljadu godina državnosti Crne Gore biće obilježena svečanim programom u subotu, 21.maja 2016. godine na Trgu nezavisnosti u Podgorici.

Na svečanosti koja počinje u 20:00 zvanicama i građanima će se obratiti predsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović i predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk.

U svečanom programu proslave jubileja učestvuju: Crnogorski simfonijski orkestar pod upravom dirigenta Grigorija Kraska; Crnogorski horski ansambl koji čine studenti Muzičke akademije Univerziteta Crne Gore, učenici Muzičke škole „Vasa Pavić“ iz Podgorice; i solisti Olivera Tičević, sopran; Vasa Stajkić, bariton i Miroslav Ilić, harmonika.

Prozne odlomke i pjesme odabrane iz djela Petra I, Petra II Petrovića Njegoša, Nikole I, Mirka Kovača, Jevrema Brkovića, Čeda Vukovića, Alfreda Tenisona i Ratka Vujoševića izvodiće dramski umjetnici: Miloš Pejović, Zoran Vujović, Ana Vučković, Kristina Stevović, Jelena Nenezić Rakočević, Nikola Perišić, Dejan Ivanić, Aleksandar Radulović, Momo Otašević, Dušan Kovačević i Srđan Grahovac.

Za program svečane proslave formiran je „Montenegro Etno Dance“ ansambl koji čine članovi KUD „Budo Tomović“ i KUD „Mirko Srzentić“ iz Podgorice; KUD „Besa“, Zatrijebač; KUD „Vrelo Ibra“, Rožaje i KUD „Njegoš“, Cetinje.
U sklopu programa koji će odraziti multikulturni karakter Crne Gore i bogatstvo njenog nasljeđa kroz igru i muziku učestvovaće i Vokalne grupe „Alata“ i „Assa Voce“, i solisti na starim instrumentima Stevan Popović, gusle; Đorđe Begu, ljerica; Sandra Bijelić i Ivo Brajak, mandoline; Štjefan Ujkić, kaval; Zdravko Angelov i Igor Bakrevski, klarineti i Stevan Čavor, diple. Koreografiju „Montenegro Etno Dance“ ansambla na Igre iz Spiča, u postavci Hasana Đečevića; Škaljarsku igru, u postavci Svetozara Perovića; Igre iz Malesije, u postavci Štjefena Ujkićaa; Igre iz Plava i Gusinja, u postavci Ibiša Kujevića; i Igre iz stare Crne Gore, u postavci Sava Vučkovića potpisuju Tamara Vujošević Mandić i Mirsad Ademović.

Dio programa je Igra iz opere Balkanska carica koju izvode: Sanja Vujović, Snežana Jatoni, Maja Stojanović, Danijela Žurić, Nataša Zečević, Anđela Ulićević, Slavko Kalezić, Miloš Mugoša, Miloš Popović, Nenad Todorović i Haris Škrijelj.

Svečani program prenosiće RTCG. U radu na proslavi jubileja učestvovalo je više institucija. Program broji oko četiri stotine izvođača. Na Trgu Nezavisnosti ovaj događaj, osim šest stotina stranih i domaćih zvanica, mogu pratiti i zainteresovani građani.

Koncept svečane proslave jubileja potpisuje autorski tim u sastavu: Radmila Vojvodić, Žarko Mirković, Goran Joksimović, Živko Andrijašević, Srđan Vukčević, Tamara Vujošević, Mirsad Ademović , Danijela Radovanović, Mile Buturović, Lina Leković, Janko Ljumović i Edin Jašarović.

Za novinare, fotografe i video snimatelje izdvojen je poseban prostor iz kojeg je moguće nesmetano pratiti tok manifestacije i obavljati novinarske fotgrafske i snimateljske zadatke.

Mediji koji žele da izvještavaju sa događaja treba:

Ukoliko akredituju osobu ili osobe koje već imaju validnu godišnju akredatcionu karticu Vlade Crne Gore za 2016. godinu da jave do 17:00 sati Službi za odnose s javnošću Vlade Crne Gore na br. telefona +382 20 482 848 ili elektronskom poštom na adresu pr@gov.me ime i prezime osobe koju akredituju.

Ukoliko akredituju osobu ili osobe koje nemaju godišnju akredatcionu karticu Vlade Crne Gore za 2016. godinu treba da Službi za odnose s javnošću Vlade Crne Gore na adresu elektronske pošte pr@gov.me, telefaksom na broj +382 20 482 938 ili ličnom dostavom na adresu u Vladu Crne Gore, Karađorđeva bb, Podgorica, dostave zahtjev na memorandumu medija sa pečatom i potpisom odgovornog lica.

Akreditacije za sjutrašnji događaj treba podići u subotu, 21. maja 2016. godine od 09:00 do 12:00 sati u Službi za odnose s javnošću Vlade Crne Gore. Bez te akreditacije neće biti moguće ući u prostor za predstavnike medija.

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?