Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Ministar Goranović učestvovao na Forumu Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope posvećenom književnom stvaralaštvu

Objavljeno: 24.05.2016. 20:13 Autor: Ministarstvo kulture/Služba za odnose s javnošću

 

Ministarstvo kulture

Ministar kulture Pavle Goranović govorio je danas u Mađarskoj na otvaranju Foruma Narodne Republike Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope, koji je posvećen književnosti i književnom stvaralaštvu.

Na otvaranju Foruma govorili su državni sekretar za kulturu Mađarske Peter Hopal i ministar kulture Republike Hrvatske Zlatko Hasanbegović.

U svom obraćanju, ministar Goranović je naglasio da su povezivanje i dijalog između različitih kultura, ma koliko neophodni i važni u vremenu globalizacije, katkad bili usporeni preprekama koje postavljaju nacionalne kulturne politike, zbog čega se nameće potpreba jačanja interkulturnog dijaloga između naših zemalja.

„Razvoj modela i instrumenata kulturnih politika ukazuje na nove puteve koji dovode u vezu različite kulture, ali sam siguran da nema efikasnijeg i potpunijeg načina međukulturne komunikacije od stvaralačkog izraza, koji je dostupan i jasnan vanmatičnim kulturama. Raduje me što ovaj skup slavi univerzalni jezik literature” - rekao je Goranović.

Ministar Goranović je podsjetio i na aktivnosti Crne Gore na promociji njene kulture na međunarodnom planu:

„Ministarstvo kulture Crne Gore već godinama učestvuje u afirmaciji domaće kratke priče na međunarodnom nivou, i to preko projekta koji potencira društveni angažman kroz stvaralački izraz. Istakao bih da su pisci iz Crne Gore nekoliko godina unazad bilježili značajne uspjehe na međunarodnom nivou, i u više navrata pokazali vještinu da kroz formu kratke priče proniknu u srž društvenih problema na globalnom nivou”.

Forum Narodne Republike Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope je inicijativa koja je pokrenuta 2013. godine, a koja ima za cilj dinamiziranje razmjene i sardnje među zemljama učesnicama. Susretu u Mađarskoj prisustvuju predstavnici vlada zemlja članica inicijative, kao i umjetnici i stvaraoci koji će razgovarati o položaju i ulozi književnog stvaralaštva u savremenom društvu.

U sastavu crnogorske delegacije na Forumu, uz ministra Goranovića, je i ambasador Crne Gore u Mađarskoj Mirsad Bibović.

Ministarstvo kulture/Služba za odnose s javnošću

 

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?