Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Ministar Šegrt govorio na zasijedanju Skupštine SZO u Ženevi

Objavljeno: 24.05.2016. 01:55 Autor: Ministarstvo zdravlja
Ministar zdravlja, prof. dr Budimir Šegrt učestvuje na 69. zasijedanju Skupštine Svjetske zdravstvene organizacije, koja se od 23. do 28. maja održava u Ženevi.

Ključna tema ovogodišnje sesije, koju je otvorila generalna direktorka Svjetske zdravstvene organizacije Margaret Čan, je povezivanje aktivnosti u oblasti zdravlja sa implementacijom Agende 2030, kao krovnim međunarodnim instrumentom za postizanje održivog razvoja. Razmatraće se i odgovor Svjetske zdravstvene organizacije na krizne situacije i nove prijetnje sa akcentom na zika virus i ebolu, te reforma sistema upravljanja SZO i unapređenje zdravstvenog položaja migranata. Na agendi će se uobičajeno naći i pitanja vakcijacije, zaraznih bolesti, otpornosti na antimikrobe, pristupa zdravstvenim uslugama, posljedice zagađenja vazduha, zdravlja žena i djevojčica, ishrane majki i inovacija u oblasti zdravstva. Biće usvojen i budžet Organizacije za period 2016. - 2017. godine.

U izlaganju na generalnoj diskusiji, ministar Šegrt je ukazao na vezu zdravlja i Agende 2030, te podsjetio da je Crna Gora kroz Nacionalnu strategiju za održivi razvoj definisala globalni okvir za odgovoran pristup dosezanju održivog razvoja. Ukazao je i na zdravstvene izazove prisutne u Crnoj Gori, sa posebnim akcentom na nezarazne bolesti, izrazivši očekivanje da će SZO pružiti odgovarajuću podršku jačanju nacionalnih kapaciteta za kvalitaetna istraživanja, prevenciju i kontrolu nezaraznih bolesti.

Na marginama sesije, ministar Šegrt susreo se sa ministrom zdravlja Malte Krisom Fearneom. Na sastanku su dogovoreni dalji koraci na planu produbljivanja saradnje Crne Gore i Malte u oblasti usavršavanja ljekara.

Skupština okuplja 194 države i najvažniji je organ za donošenje odluka Svjetske zdravstvene organizacije.

Ministarstvo zdravlja
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?