Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Potpredsjednik Marković primio delegaciju američkog Kongresa: SAD će u Crnoj Gori imati pouzdanog partera

Objavljeno: 31.05.2016. 21:01 Autor: Služba za odnose s javnošću

Služba za odnose s javnošću Video: Susret potpredsjednika Markovića sa članom američkog Kongresa Majklom Tarnerom - kadrovi

Potpredsjednik Vlade Duško Marković primio je danas delegaciju Kongresa Sjedinjenih Američkih Država, koju je predvodio kongresmen Majkl Tarner (Michael Turner).

Potpredsjednik Marković je izrazio zahvalnost na dosadašnjoj podršci Vlade i naroda SAD, i informisao goste o napretku naše zemlje u NATO i evropskim integracijma, kao i o postignutim rezultatima na polju vladavine prava. „Partnerstvo Crne Gore i SAD ne možemo posmatrati samo kroz prizmu vaše snažne podrške našoj evroatlantskoj budućnosti. Sjedinjene Američke Države bile su i u prethodnoj dekadi jedan od ključnih partnera crnogorskog puta ka obnovi nezavisnosti, jer je ta država vjerovala u Crnu Goru i njene kapacitete u trenucima ozbiljnih izazova“ – istakao je potpredsjednik.

Potpredsjednik Marković se osvrnuo i na bilateralne odnose dvije države, za koje je ocijenio da su na visokom nivou, podsjetivši da su Sjedinjene Američke Države vjerovale u crnogorski politički i pravni sistem, i bile država sa kojom smo zajednički radili na kompleksnim pitanjima kao što je jačanje vladavine prava.

Kongresmen Tarner je čestitao Crnoj Gori jubilej obnove državne nezavisnosti, konstatujući da naša zemlja ima ozbiljan integracioni potencijal i kada je u pitanju članstvo u NATO, kao i evropska integracija. Tarner je čestitao i na političkom sporazumu vlasti i opozicije i izboru nove Vlade. „Mlade demokratije nemaju dugu tradiciju rješavanja konflikata. Crna Gora je i u tom pogledu pokazala zrelost“ - rekao je Tarner.

Sagovornici su razmijenili mišljenje o aktuelnim regionalnim i globalnim bezbjednosnim rizicima, a saradnju bezbjednosnih službi dvije države ocijenili kao odličnu i sadržajnu.

„Crna Gora je mala država, i njene mogućnosti da utiče na globalnu bezbjednost nijesu velike, ali će Sjedinjene Američke Države u nama imati pouzdanog i izdašnog partnera u pitanjima od zajedničkog interesa“. – zaključio je Marković.

Razgovorima je prisustvovala i ambasadorka SAD u Crnoj Gori Margaret En Uehara.

Služba za odnose s javnošću

 

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?