Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Održan Sedmi sastanak nacionalnih koordinatora za saradnju izmedju NR Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope

Objavljeno: 24.06.2016. 22:48 Autor: Služba za odnose s javnošću
U glavnom gradu kineske provincije Hajnan, Haikou, danas je održan VII sastanak nacionalnih koordinatora za saradnju između NR Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope. Crnu Goru je na sastanku predstavljao mr Goran Jovetić, savjetnik potpredsjednika Vlade za ekonomsku politiku i finansijski sistem i nacionalni koordinator Crne Gore.

Sastanak je vodio generalni sekretar Sekretarijata za saradnju između Kine i Zemalja CIE, zamjenik ministra inostranih poslova Kine, Liu Haixing.

Koordinator Jovetić je u svom izlaganju istakao da od uspostavljanja diplomatskih odnosa, čiju deceniju obilježamo ove godine, prijateljstvo Crne Gore i NR Kine se neprekidno učvršćuje i ocijenio da je Inicijativa 16+1 dodatno ojačala tu saradnju i dala joj novu dinamiku. Izrazio je zadovoljstvo što je u toku ove godine realizovano više aktivnosti u okviru ovog mehanizma kako na institucionalnom, tako i na individualnom nivou. 

Jovetić je istakao da Crna Gora izuzetno cijeni napore kineske strane za jačanje sveobuhvatne saradnje, a naročito u oblasti turizma i infrastrukture, što je rezultiralo i rastom broja turista iz NR Kine za 68,4% u 2015.godinu u odnosu na 2014. godinu. Koordinator Jovetić je prenio opredjeljenje Crne Gore za dalje jačanje saradnje u okviru ovog mehanizma i s tim u vezi predložio da se 2. forum gradonačelnika zemalja Centralne i Istočne Evrope organizuje u Crnoj Gori.

Izrazio je zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom u realizaciji projekta autoputa Bar - Boljari, koji se realizuje u ugovorenim rokovima i ponovio interes Crne Gore da se saradnja u oblasti infrastrukture proširi i na druge projekte ( rekonstrukcija željezničke pruge od Bara do Beograda, izgradnja industrijskog parka u Luci Bar, kao i izgradnja Jadransko-Jonskog puta-dio kroz Crnu Goru). 

Od 25.do 28.juna predstavnici zemalja CIE posjetiće gradove Ćionghai (Qionghai) i Sanya, kineske provincije Hajnan, gdje će razgovarati sa lokalnim zvaničnicima i imati uvid u ekonomski potencijal ove južno kineske provincije.
U crnogorskoj delegaciji su i ambasador Crne Gore u NR Kini Branko Perović i sefica kabineta ministra saobracaja i pomorstva Maja Mijusković.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?