Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Potpredsjednik Lazović na IT security radionici „Korak ispred targetiranih napada“

Objavljeno: 28.06.2016. 17:23 Autor: Služba za odnose s javnošću

Video: Potpredsjednik Lazović na IT security radionici „Korak ispred targetiranih napada“ - kadrovi

Video: Izlaganje potpredsjednika Vujice Lazovića na IT security radionici „Korak ispred targetiranih napada“

Video: Izlaganje ambasadorke SAD Margaret En Uehare na IT security radionici „Korak ispred targetiranih napada“


Potpredsjednik Vlade i ministar za informaciono društvo i telekomunikacije, prof. dr Vujica Lazović govorio je danas, 28. juna 2015. godine, na IT security radionici „Korak ispred targetiranih napada, koju su organizovale kompanije TeleGroup i Cisco.

Potpredsjednik Lazović je se u svom izlaganju fokusirao na sajber bezbjednost, kao odgovor na sve učestalije oblike sajber kriminala, koji predstavlja izazov savremenog doba koji nije zaobišao ni Crnu Goru.

„Na ovom polju mi smo radili na usklađivanju legislativnog okvira sa EU, pri čemu je usvojeno više deklaracija, zakona, strategija i ostalih akata koji uređuju ovu obalast. NATO je takođe kroz svoja strateška dokumenta i smjernice prepoznao sajber prostor kao domen koji može biti efektivno iskorišćen, odnosno zloupotrebljen. Sve češće smo svjedoci sajber napada, pa i asimetričnog sajber ratovanja, gdje je virtuelni prostor iskorišćen za različite maliciozne namjere. U okviru pregovaračkog procesa sa Evropskom unijom, kao i u dosadašnjem dijalogu sa NATO partnerima na putu do punopravnog članstva u Alijansi, Crna Gora kontinuirano radi na unapređenju svog sistema sajber odbrane. Kroz komunikaciju sa NATO ekspertima koja je dodatno intenzivirana od momenta kada je Crnoj Gori upućen poziv za članstvo, preduzeti su dodatni koraci u pravcu daljeg osnaživanja ukupnih sajber kapaciteta, čemu ostajemo posvećeni i u narednom periodu“, rekao je Lazović.

Potpredsjednik Vlade je podsjetioda u okviru Ministarstva za informaciono društvo i telekomunikacije funkcioniše Direkcija za zaštitu od računarskih i bezbjednosnih incidenata odnosno CIRT tim. „CIRT, koji je Strategijom o sajber bezbjednosti Crne Gore definisan kao krovno tijelo za koordinaciju o pitanjima iz domena sajber bezbjednosti, ima između ostalog cilj da radi na uspostavljanju saradnje, razmjeni informacija ne samo na nacionalnom, već i na regionalnom i međunarodnom nivou i namjera nam je da u svakom organu imamo reprezenta CIRT tima“ - rekao je Lazović.

Vjerujem da su saradnja, dijeljenje informacija, stručno usavršavanje kadrova, jak i fleksibilan privatni sektor u sferi sajber bezbjednosti, s obzirom na sofisticiranost tehnologije i znanja koje je ovdje potrebno, bitni preduslovi daljeg strateškog razvoja Crne Gore u ovoj oblasti“, zaključio je potpredsjednik Lazović.

 

Služba za odnose s javnošću

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?