Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Ministar Bošković govorio na sastanku Platforme Zapadnog Balkana za obrazovanje i nauku

Objavljeno: 28.06.2016. 15:19 Autor: Ministarstvo prosvjete
Ministar prosvjete mr Predrag Bošković, koji predvodi delegaciju Crne Gore na Petom sastanku Platforme Zapadnog Balkana za obrazovanje i nauku u Sarajevu, govorio je na današnjem sastanku koji su otvorili ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine Adil Osmanović i šef delegacije Evropske unije za Bosnu i Hercegovinu Lars Gunar Vigemark. Glavne teme sastanka bile su visoko obrazovanje i obuka nastavnika. 

Ministar Bošković je upoznao učesnike sa novim procedurama reakreditacije programa za inicijalno obrazovanje nastavnika, kao i sa reformom Univerziteta Crne Gore, naglasivši da su u toku reakreditacija i restruktuiranje studijskih programa, te da će nove procedure u oblasti inicijalnog obrazovanja nastavnika biti sjedinjene u novom Pravilniku koji će se primjenjivati od sljedeće školske godine. On je dodao da se novost ogleda u kreditnom vrednovanju praktičnog dijela nastave na koji će biti stavljen akcenat, i naglasio da se radi na usaglašavanju ovih programa sa programima razvijenih zemalja EU. 

Kao jedan od glavnih ciljeva reforme UCG, ministar Bošković je istakao usklađenost obrazovnog sistema sa potrebama tržišta rada, zbog čega je potrebna jača saradnja poslodavaca, pogotovo onih kod kojih bi studenti mogli da stiču praksu i obrazovnih institucija, dodajući da postoji potreba za unapređenjem praktičnog dijela nastave.

Ministar je najavio da će do kraja godine biti sprovedeno definisanje ishoda učenja svih studijskih programa u Crnoj Gori. 

Takođe, on se osvrnuo i na preduzetničko učenje naglasivši važnost podsticanja preduzetništva kroz obrazovni sistem, čime se postiže sveukupna društvena korist. 

U obraćanju medijima, ministar Bošković je rekao da je regionalna saradnja od izuzetnog značaja s obzirom na to da je mobilnost studenata u regionu velika i da postoji potreba da se pitanje priznavanja obrazovnih isprava dovede u red kako bi se obezbijedio kvalitet visokog obrazovanja. 

“Crna Gora je posvetila veliku pažnju usklađivanju upisne politike i potreba tržišta rada, pa je nakon određenih analiza ukinuto oko 40% studijskih programa za zanimanja koja nijesu potrebna na tržištu”, kazao je Bošković. 

Pored ministra Boškovića, na današnjem sastanku govorili su i ministar obrazovanja i nauke Republike Makedonije Pištar Lutfju, ministar obrazovanja, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije Srđan Verbić, ministarka obrazovanja i sporta Republike Albanije Lindita Nikola, ministar obrazovanja nauke i tehnologije Republike Kosovo Arsim Bajrami, kao i Džulijen Stenli iz Evropske trening fondacije, Efka Heder iz Centra za preduzetničko učenje Jugoistočne Evrope (SEECEL), Adnan Husić - asistent ministra civilnih poslova, Adam Tajson, šef za visoko obrazovanje i Erasmus program pri Evropskoj komisiji i Monten Jung, šef Odjeljenja za regionalnu saradnju i politiku proširenja pri Evropskoj komisiji.
 

 
Autor video materijala: Radio Televizija Republike Srpske (RTRS) http://www.rtrs.tv/ 

PR služba Ministarstva prosvjete

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?