Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Počeo Samit NATO-a – Crna Gora učestvuje kao buduća članica

Objavljeno: 09.07.2016. 02:37 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore
  
   

U Varšavi je danas počeo dvodnevni Samit NATO-a, na kojem učestvuje i delegacija Vlade Crne Gore, predvođena premijerom Milom Đukanovićem. U sastavu delegacije je i ministrica odbrane Prof.dr Milica Pejanović Đurišić.

Crna Gora prvi put učestvuje na Samitu Alijanse u svojstvu buduće članice.

Prvog dana samita u fokusu najviših zvaničnika zemalja NATO-a, bilo je usvajanje mjera za dalje prilagođavanje Saveza promjenljivom bezbjednosnom okruženju kao i jačanje NATO-ve kolektivne odbrane.

Predsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović podržao je napore saveznika za dalje jačanje odbrambenih kapaciteta Alijanse, naglašavajući da je neophodno očuvati princip jedinstva i solidarnosti među članicama i naglasio značaj kolektivne odbrane kao najboljeg garanta stabilnosti na evro-atlantskom području. Ukazao je, takođe, da se Samit NATO-a održava u veoma važnom trenutku za Alijansu, te da je u uslovima nepredvidivih bezbjednosnih prijetnji, za Crnu Goru od posebnog značaja mogućnost da sjedi za stolom sa ostalim članicama NATO-a.

Predsjednik Vlade je učestvovao i na radnoj večeri kojoj su, pored šefova Vlada država članica NATO-a, prisustvovali i predsjednici Evropskog savjeta i Evropske komisije kao i predsjednici Finske i Švedske.

Na marginama Samita NATO-a, predsjednik Vlade je učestvovao i na GLOBSEC forumu eksperata i izlagao na temu uloge NATO-a u očuvanju mira. Premijer istakao tom prilikom da je Crna Gora, kao buduća članica NATO-a, spremna da preuzme svoj dio odgovornosti u jačanju Alijanse, njenog jedinstva i solidarnosti. Naglasio da Crna Gora svoju ulogu, između ostalog, vidi upravo u segmentu „projektovanja stabilnosti” u sopstvenom okruženju, kao aktivnog i već dokazanog promotera regionalne saradnje, dobrosusjedskih odnosa, povjerenja i mira na Zapadnom Balkanu.

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?