Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

NATO u Političkoj deklaraciji pozdravio Crnu Goru kao novu članicu

Objavljeno: 09.07.2016. 21:40 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore

NATO je danas, drugog dana Samita u Varšavi, usvojio Političku deklaraciju – krovni politički dokument Alijanse – u kojem je Crna Gora pozdravljena kao nova članica. Izraženo je očekivanje da će proces ratifikacije Protokola o pristupanju Crne Gore biti okončan u najkraćem mogućem roku.

Predsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović je učestvovao na sastanku šefova država i vlada zemalja članica NATO-a posvećenom pitanjima projektovanja stabilnosti van granica Alijanse, budućoj ulozi NATO-a u Avganistanu i odnosima s Ukrajinom.

Prepoznajući značaj projektovanja stabilnosti van sopstvenih granica, kako bi se obezbjedila dugotrajna stabilnosti unutar Alijanse, predsjednik Vlade Milo Đukanović je podržao usvojene mjere podrške partnerima na jugu i istoku NATO-a. U tom kontekstu, imajući u vidu značaj Mediterana po evropsku i evro-atlantsku stabilnost, čemu i Crna Gora pridaje veliki značaj, šefovi država i vlada su potvrdili prelazak operacije „Aktivna podrška“ na operaciju „Pomorski čuvar“ koja nije u sklopu Člana 5 i razmotrili moguću ulogu NATO-a u Centralnom Mediteranu koja bi bila komplementarna misiji Evropske unije „Sofija“ (Sophia). Premijer Đukanović je ponovio spremnost Crne Gore da pomogne napore Alijanse kroz doprinos u skladu sa svojim kapacitetima.

Na sesiji o Avganistanu, uz prisustvo predsjednika te zemlje Ašrafa Ganija, potvrđeno je da će NATO nastaviti da podržava avganistanske vlasti, uključujući i nastavak misije „Odlučna podrška“ u 2017. godini, kao i da će biti nastavljeno finansiranje avganistanskih snaga do 2020. godine.

Održana je i Komisija NATO – Ukrajina uz prisustvo predsjednika Ukrajine Petra Porošenka. Potvrđeno je da je nezavisna, suverena i stabilna Ukrajina, koja je predana demokratiji i vladavini prava, ključ za evro-atlantsku bezbjednost i da je NATO spreman da pomogne Ukrajini da postigne taj cilj.

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?