Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Mostar: Premijeru Đukanoviću Mostarska povelja mira

Objavljeno: 24.07.2016. 15:50 Autor: Služba za odnose s javnošću

Video: Predsjednik Vlade Milo Đukanović prisustvovao manifestaciji „Mostar ne zaboravlja prijatelje“ - kadrovi

Video: Obraćanje predsjednika Vlade Mila Đukanovića na dodjeli „Mostarske povelje mira“

Video: Obraćanje predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića na dodjeli „Mostarske povelje mira“

Video: Izjava predsjednika Vlade Mila Đukanovića

Video: Izjava predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića

Predsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović prisustvovao je sinoć u Mostaru manifestaciji „Mostar ne zaboravlja prijatelje“ u organizaciji Centra za mir i multietničku saradnju Bosne i Hercegovine, gdje je sa domaćinom predsjedavajućim Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denisom Zvizdićem, na čiji poziv je boravio u BiH, potpisao Mostarsku povelju mira. Direktor Centra Safet Oručević rekao je da su Zvizdić i Đukanović utemeljivači ovog posebnog priznanja i njegovi prvi nosici. Mostarska povelja mira dodjeljuje se za doprinos izgradnji mira, stabilnosti, povjerenja i saradnje.

U obrazloženju organizatora prilikom uručenja Povelje premijeru Đukanoviću, ističe se da je on poveo Crnu Goru u nezavisnost i trajno utemeljio njen evropski put, i da je cijeli svoj politički angažman prožeo njegovanjem dobrosusjedskih i komšijskih odnosa. „Prijateljstvo i saradnja je put koji su premijer Đukanović i Crna Gora izabrali kao trajni putokaz“ – istaknuto je u obražlozenju.

Predsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović je, zahvaljujući na ovom visokom priznanju, istakao, između ostalog, da je došao u Mostar koji ne zaboravlja prijatelje iz Crne Gore kao što ni Crna Gora ne zaboravlja prijatelje, kako bi izrazio poštovanje prema naporima državnog rukovodstva BiH da kroz učvršćivanje funkcionalnosti svoje države i kroz saradnju s drugim državama u regionu doprinosi zajedničkim naporima u ostarivanju evropskih vrijednosti.

„Svako priznanje me raduje, posebno ono koje unapređuje saradnju sa susjedima, što će nam svima pomoći da lakše dostignemo zajedničke ciljeve“ – rekao je predsjednik Vlade Crne Gore. Prethodno su premijeri Đukanović i Zvizdić u izjavama brojnim novinarskim ekipama na Starom mostu zajednički izrazili zadovoljstvo odnosima i saradnjom Crne Gore i Bosne i Hercegovine, uz ocjenu da oni mogu biti uzor ne samo državama u regionu, već i u širem okruženju.

O tome su dva premijera razgovarali tokom dana na radnom ručku koji je premijer Zvizdić priredio u čast premijera Đukanovića u Blagaju na izvoru Bune. Potom su zajedno posjetili istaknutog umjetnika Safeta Zeca u njegovom grafičkom studiju, kao i umjetničku koloniju u Počitelju, u kojoj trenutno borave i slikari iz Crne Gore, s kolegama iz brojnih drugih zemalja.

Na manifestaciji „Mostar ne zaboravlja prijatelje“, koja je organizovana povodom dvanaestogodišnjice obnove Mosta, uručene su i nagrade „Mostar peace connection“ Žaku Širaku, Seržu Bramercu, Federiku Majoru, bivšim evropskim administratorima Grada, i drugim zaslužnim ličnostima.

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?