Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Potpredsjednica Jasavić susrela se sa predsjednikom UO Udruženja socijalne solidarnosti i kulture iseljenika Jugoslavije – Crna Gora Redžepom Sancaktarom

Objavljeno: 27.07.2016. 18:05 Autor: Kabinet potpredsjednice Vlade
      
Potpredsjednica Vlade Azra Jasavić susrela se danas sa predsjednikom Upravnog odbora Udruženja socijalne solidarnosti i kulture iseljenika Jugoslavije – Crna Gora, Redžepa Sancaktara. Ovo udruženje crnogorskih iseljenika predstavlja organizaciju koja se pored kulturne razmjene i promocije kulturnog identiteta Crne Gore, bavi i okupljanjem potencijalnih investitora.

„Naši iseljenici su postali ozbiljni biznismeni koji se bave jako ozbiljnim poslovima. Poslovni ambijent u Republici Turskoj je ključni razlog uspjeha naših iseljenika ali najvažnija je poslovnost i preduzetništvo samih iseljenika. Matična država mora mnogo ozbiljnije da uspostavi odnos sa našim iseljenicima“, istakla je Jasavić.

Sancaktar je informisao Jasavić da je turska ekonomija stabilna i ozbiljna, a zemlja u potpunosti koristi svoje resurse. Spoljni dug Turske ne postoji, a mjere za razvoj biznisa su svake godine sve bolje. To je jedna od oblasti u kojoj takođe možemo da sarađujemo. Iz tog razloga je potrebno iskustvo naših iseljenika transferisati i primjeniti u Crnoj Gori. Sancaktar je istakao da je Turska preplavljena investicijama i da se sada razmišlja o investicijma u druge destinacije. Udruženje promoviše Crnu Goru koja je svakakao jedna od veoma zanimljivih destinacija.

Ovo udruženje ima za cilj da očuva duhovnost našeg naroda sa ukupnim kulturnim identitetom, jezikom, folklorom i običajima. Broj iseljenika u Turskoj koji je prijeklom iz Crne Gore se kreće oko 600.000 hiljada. Jasavić smatra da to predstavlja značajan resurs za dodatno povezivanje iseljenika sa maticom i za povezivanje Turske i Crne Gore.

Potpredsjednica Vlade je pozvala Sancaktara da promoviše ulaganje u energetski sektor, turizam i pojkoprivredu, kao tri profitabilne privredne grane jer Crna Gora ima jako puno neiskorištenih resursa u ovim oblastima. Sagovornici su izrazili zadovoljstvo susretom i dogovorili se da nastave komunikaciju. 


Kabinet potpredsjednice Vlade
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?