Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Reagovanje na tvrdnje nevladine organizacije MANS o navodnom kršenju Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja

Objavljeno: 24.08.2016. 00:56 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore
Generalni sekretarijat Vlade Crne Gore i sva ministarstva uredno i pravovremeno objavljuju sve sadržaje propisane Zakonom o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja što opovrgava tvrdnje nevladine organizacije MANS objavljene 23. avgusta 2016. prema kojima navodno najveći broj institucija na državnom nivou drastično krši Zakon o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja jer ne objavljuju na adekvatan način podatke o predizbornoj potrošnji.

Obaveze budžetskih potrošača propisane Zakonom o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja „Službeni list CG“, br. 52/2014 od 16. decembra 2014. godine poštuju se, kada je riječ o Generalnom sekretarijatu Vlade i ministarstvima u potpunosti.

Svi sadržaji dostupni su na internetu na sljedećim linkovima:

Generalni sekretarijat Vlade
Ministarstvo pravde
Ministarstvo unutrašnjih poslova
Ministarstvo odbrane
Ministarstvo finansija
Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija
Ministarstvo prosvjete
Ministarstvo kulture
Ministarstvo ekonomije
Ministarstvo saobraćaja i pomorstva
Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja
Ministarstvo održivog razvoja i turizma
Ministarstvo zdravlja
Ministarstvo za ljudska i manjinska prava
Ministarstvo za informaciono društvo i telekomunikacije
Ministarstvo rada i socijalnog staranja
Ministarstvo nauke

Što se tiče tvrdnji NVO MANS da podaci koji su objavljeni navodno nijesu „adekvatni“ Zakonom je propisano da kontrolu finansiranja političkih subjekata i izbornih kampanja vrši Agencija za sprječavanje korupcije (Član 4 Zakona). S tim u vezi Agencija je u skladu sa svojim zakonskim ovlašćenjima u određenim slučajevima ukazala pojedinim od navedenih budžetskih potrošača na nepreciznosti i nedostatke u objavljenim podacima nakon čega su podaci korigovani.

Vlada Crne Gore, kao najtransparentnija Vlada u Regionu, i u skladu sa iskrenom opredjeljenošću i posvećenošću otvorenosti i odgovornosti nastaviće da pravovremeno i transparentno objavljuje sve relevantne informacije o svom radu. Više puta iskazano čvrsto opredjeljenje Vlade Crne Gore da njeguje istinsku saradnju sa civilnim sektorom ne može biti narušeno ni objavljivanjem tvrdnji koje nijesu utemeljene ni u Zakonu ni u činjenicama.

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?