Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Parafiran Memorandum Jadransko – jonskog gasovoda

Objavljeno: 26.08.2016. 20:28 Autor: MINISTARSTVO EKONOMIJE
Sve zemlje Zapadnog Balkana su svjesne da bez integracije i udruženih napora nema ekonomskog i industrijskog uspjeha, i u tom smislu u narednom periodu treba uložiti više napora u valorizaciju zajedničkog potencijala, posebno hidro-potencijala, kazao je ministar ekonomije Vladimir Kavarić danas u Dubrovniku.

Ministarstvo ekonomijeOn je učestvovao na Dubrovnik forumu 2016 koji je juče i danas održan u Hrvatskoj, gdje je govorio u okviru panela „Jačanje energetske sigurnosti Evropske unije: povezivanje tri mora“ na temu „Benefiti regionalne energetske saradnje“.

„To je razlog iz kojeg smo pokrenuli, a Evropska komisija podržala, izradu regionalne hidrološke karte Zapadnog Balkana. Smatram da bi to trebalo da bude najvažniji projekat za ovaj region. Ovim projektom prvo možemo utvrditi šta je zaista dostupno za korišćenje i potom zajedno strateški planirati šta se može izgraditi i koristiti u narednom periodu“, kazao je ministar Kavarić.

On je ponovio da nijedna od zemalja Zapadnog Balkana ne može preživjeti izolovana, bez saradnje sa regionom i šire, te da je Crna Gora tipičan primjer kako se opšti položaj zemlje može mijenjati realizacijom regionalnih projekata, posebno kada govorimo o energetici.

„Izgradnja podmorskog kabla između Crne Gore i Italije dovodi Crnu Goru u poziciju regionalnog energetskog čvorišta, sa brojnim dodatnim mogućnostima. Povezivanje sa Italijom nam je omogućilo da postanemo najpoželjnija zemlja za povezivanje sa drugim zemljama u susjedstvu. Iz tog razloga smo od Evropske komisije, kroz Zapadno-balkanski investicioni okvir, dobili finansijsku donaciju u vrijednosti od 25 miliona eura za izgradnju 400 kV dalekovoda između Crne Gore i Srbije, tzv. Trans-balkanskog koridora. Sa ovim projektom podmorski kabal dobija punu primjenu i predstavljanajbolji način kako povezati Zapadnu i Istočnu Evropu sa samo dva strateška projekta“, kazao je ministar Kavarić.

Ministarstvo ekonomijeUz pametan i strateški planiran projekat povezivanja, prema njegovim riječima, obezbijedili smo da sva energija proizvedena u Crnoj Gori može naći svoje tržište van nje.

„Svaki domaći i strani investitor je spreman da investira u proizvodnju električne energije u Crnoj Gori imajući u vidu mogućnost da izvozi sve što proizvede. To nas je dovelo do brojnih investitora iz cijelog svijeta koji ulažu ili će ulagati u obnovljive izvore energije u Crnoj Gori“, kazao je on.

U završnici foruma ministar Kavarić je, zajedno sa hrvatskim i albanskim kolegama Tomislavom Panenićem i Ilirom Bejtjaem i izvršnim direktorom državne naftne komapnije Azerbejdžana (SOCAR) Muradom Hejdarovim, parafirao Memorandum o razumijevanju za projekat izgradnje Jadransko-jonskog gasovoda (IAP).

„IAP je jedini način gasifikacije za Crnu Goru. Iz tog razloga smo spremni da kao Vlada učinimo sve da ubrzamo i uspješno implementiramo ovaj projekat. Njegova realizacija može biti odličan primjer regionalne saradnje i pokazati kako možemo biti uspješni kada radimo zajedno“, kazao je crnogorski ministar i izrazio zadovoljstvo zbog potpisivanja Memoranduma koji, između ostalog, podrazumijeva uspostavljanje Jedinice za upravljanje projektima kojoj će stalni zemlja domaćin biti upravo Crna Gora.

Prema riječima hrvatskog ministra Tomislava Panenića, Jadransko-jonski gasovod će biti generator energetske stabilnosti regiona, a potpisivanje Memoranduma o saradnji garantuje dalju implementaciju svega potrebnog u nacionalnim zakonodavstvima.

Ministarstvo ekonomije
Izvršni direktor SOCAR-a za Balkan Murad Hejdarov kazao je da je cilj njegove kompanije spajanje Kaspijskog i Jadranskog mora, te da su optimisti da će se sve odvijati prema planu.

„Južni koridor, koji sadrži Jadransko-jonski gasovod, važan je segment naših planova. Imamo dobru saradnju sa zemljama uključenim u projekat“, kazao je Hejdarov.

Tema ovogodišnjeg Dubrovnik foruma 2016 bila je „Jačanje Evrope: Povezivanje sjevera i juga“, a učešće su uzeli predsjednici, ministri i ostali visoki zvaničnici iz Hrvatske, Albanije, Makedonije, Bosne i Hercegovine, Poljske, Litvanije, Moldavije, Rumunije, Mađarske, zatim visoki predstavnici Evropske komisije, kao i predstavnici energetskih kompanija iz nekoliko zemalja.



MINISTARSTVO EKONOMIJE
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?