Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Potpredsjednik Vlade Petar Ivanović obišao Vektru Jakić u cilju praćenja realizacije kredita Abu Dabi razvojnog fonda

Objavljeno: 25.09.2016. 19:06 Autor: Služba za odnose s javnošću

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

Proizvodnja peleta u “Vektri Jakić” ušla je u kontinuiranu serijsku proizvodnju. Riječ je o visokokvalitetnom peletu namijenjenom prvenstveno izvozu. U jednom od najmodernijih pogona za proizvodnju peleta u regionu radi 30 novoupošljenih radnika koji su tokom prethodnih mjeseci prošli obuku od srane predstavnika proizvođača opreme. Da je investicija realizovana iz kredita Abu Dabi razvojnog fonda realizivana po planu i da daje očekivane efekte, uvjerio se tokom posjete fabrici potpredsjednik Vlade Crne Gore Petar Ivanović.

Ivanović je sa vlasnikom kompanije Draganom Brkovićem obišao fabriku, razgovarao sa radnicima i predstavnicima italijanskog proizvođača pakirnice koji su upravo završili obuku radnika. On se uvjerio i u napredak u izgradnji i opremanju ostalih proizvodnih kapaciteta vezanih za nove investicije u Vektri.

Fabrika ima kapacitet od 7,5 tona peleta na sat. Riječ je o proizvodu A1 kvaliteta. „To je kvalitet koji nam je otvorio vrata EU tržišta. Za razliku od marta mjeseca, kada je izvršena probna proizvodnja, fabrika je sada potpuno spremna za serijsku proizvodnju. Završena je obuka radnika i izvršeno fino podešavanje svih parametara“ kazao je Brković dodajući da će od oktobra pogon raditi u tri smjene.

Prema njegovim riječima, Vektra će se truditi i da da doprinos poboljšanju ekološke situacije u Pljevljima. On je istakao i novu investiciju u rekonstrukciju i modernizaciju energetskog bloka kapaciteta 45 MW. „Jedan kotao biće isporučen u martu, a drugi ćemo ugovoriti do kraja naredne godine. Imaćemo količinu energije stvorene iz biomase koja može da zadovolji potrebe Vektre, ali i da se koristi za toplifikaciju gradskog jezgra“ kazao je Brković. Posebne povoljnosti biće ponuđene građanima koji imaju instalacije za grijanje na pelet.

Potpredsjednik Ivanović, koji u kontinuitetu na terenu prati realizaciju svih projekata koji se finansiraju iz sredstava iz Abu Dabi razvojnog fonda, izrazio je zadovoljstvo rezultatima koje je ostvarila Vektra. On je podsjetio da je do sada potpisano devet ugovora o kreditiranju, od čega je, po dobijanju adekvatnih kolaterala, finansirano pet. „Jedna od kompanija koja je dobila sredstva je Vektra. Ovdje sam da se lično uvjerim da je sve što ugovoreno realizovano. Veoma mi je drago da je krenuo izvoz za Italiju, kao i da će biti posebnih povoljnosti za građane Pljevalja. To pokazuje da je kompanija Vektra i socijalno odgovorna, da nema samo cilj da ostvari profit, već i da bude aktivan učesnik u razvoju Pljevalja“ kazao je Ivanović.

On je ocijenio da doprinos cijelog sistema Vektre nije samo u zapošljavanju i proizvodnji u reprolancu od šume do izvoza, nego i u saniranju ekološkog stanja. „Takođe, to je sistem koji daje dovoljno mogućnost i za buduće pozitivne efekte. Takvih sistema nedostaje Crnoj Gori, da bi dodatno ubrzali ekonomski razvoj, i doveli u balans uvoz i izvoz“. Ivanović je pozvao ostale preduzetnike iz Pljevalja i cijele Crne Gore, da što prije podnesu aplikacije za sredstva iz ADFD fonda, kako bi se uvećala proizvodnja i otvorila nova radna mjesta. „Ukoliko mi to ne učinimo, niko drugi neće umjesto nas. Moramo se manuti podjela i raditi zajedno, jer samo zajednički rad može dati brze rezultate od kojih ćemo svi imati koristi i brže dostizati evropski nivo kvaliteta života“, poručio je Ivanović.

 Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

U Vektri se trenutno radi i na realizaciji još nekoliko programa vezanih za posebne tehnologije proizvodnje finalnih proizvoda od drveta namijenjenih tržištima dalekog Istoka i sjevene Afrike. Već je izgrađena i infrastrukturno opremljena hala površine 25.000 kvadratnih metara u kojoj će se, kako je planirano, raditi drvene kuće po najsavremenijoj tehnologiji. 

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU

Video: Potpredsjednik Vlade posjetio kompaniju „Vektra Jakić“ - kadrovi

Video: Izjava vlasnika kompanije „Vektra Jakić“ Dragana Brkovića

Video: Kompanija „Vektra Jakić“ - kadrovi

 
 

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?