Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Reagovanje na programski sadržaj objavljen u dnevnom listu „Dan“ pod naslovom „Milu ne vjeruje pola države“

Objavljeno: 29.09.2016. 02:01 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore
Dnevni list „Dan“ objavio je u utorak, 27. septembra 2016. godine u senzacionalističkom maniru na udarnoj trećoj strani i najavio na naslovnoj strani programski sadržaj pod naslovom „Milu ne vjeruje pola države“ u kojem je prećutan niz suštinskih informacija istraživanja javnog mnijenja Eurobarometar čime je flagrantno prekršen Kodeks novinara Crne Gore.

Radi istinitog i cjelovitog informisanja domaće i inostrane javnosti iznosimo detalje koji su u programskom sadržaju prećutani.

Programski sadržaj se zasniva na rezultatima redovnog istraživanja Evropske komisije – Eurobarometar – sprovedenog tokom jula ove godine u 33 države – 28. zemalja članica Evropske unije, pet država kandidata (Albanija, Crna Gora, Makedonija, Srbija i Turska) kao i u turskoj zajednici na Kipru. Takođe su objavljeni rezultati prosjeka za zemlje članice Evropske unije.

Šta je cilj istraživanja? Prije svega utvrđivanje stanja na teme koje su direktno u vezi sa Evropskom unijom što je prirodno budući da se istraživanja sprovode za potrebe Evropske komisije. U svakoj državi ispitanici su se izjašnjavali o velikom broju tema. Istraživanje je pokazalo da građane u državama o kojima je sprovedeno istraživanje brinu prije svega nezaposlenost, povećanje troškova života, imigracija, terorizam itd. Ispitanici su, među ostalim, davali odgovore i na pitanja o percepciji Evropske unije odnosno o povjerenju ili nepovjerenju u Evropsku uniju U ODNOSU na nacionalne parlamente i vlade svake od država.

U prezentaciji rezultata istraživanja navedeno je: „Oko trećine Evropljana vjeruje u Evropsku uniju (33%). Nakon oštrog pada registrovanog u istraživanju u proljeće 2015. (-8% između proljeća i jeseni 2015.) trend pada je zaustavljen: povjerenje u EU je neznatno poraslo (+1% od proljeća 2015.). U međuvremenu, povjerenje u nacionalne institucije ostalo je stabilno, ali na nižem nivou nego povjerenje u EU: 28% Evropljana ima povjerenje u nacionalne parlamente (bez promjena) dok 27% Evropljana ima povjerenje u svoje vlade (bez promjena)“.

Gdje je Vlada Crne Gore u poređenju sa ostalim vladama u državama koje su predmet istraživanja?

Kada je riječ o stepenu povjerenja u prvoj trećini – jedanaesta od 33 države. Dakle, Vladi Crne Gore vjeruje 38% ispitanih, dok su prema stepenu povjerenja građana iza Crne Gore ostale 32 vlade među kojima vlade Austrije (36%), Ujedinjenog Kraljevstva (34%), Češke (27%), Italije (15%), Francuske (14%) itd.

Kada je riječ o stepenu nepovjerenja građana samo je šest država u kojima je nepovjerenje u nacionalnu Vladu manje nego u Crnoj Gori. Drugim riječima, prema istraživanju, Vladi Crne Gore ne vjeruje (50%) građana, dok je u većini evropskih država stepen nepovjerenja u nacionalne vlade veći – u Švedskoj (51%), Finskoj (52%), Njemačkoj (55%), Ujedinjenom Kraljevstvu (62%), Češkoj (66%), Poljskoj (68%), Italiji (78%), Hrvatskoj (80%), Francuskoj (81%) itd.

Uvid u cjelovite rezultate istraživanja i njihova profesionalna prezentacija javnosti daje pravu sliku rezultata odnosno zaključak da je, kada je riječ o povjerenju u vlade većine evropskih zemalja, istraživanje pokazalo da generalno gledano građani većini država u kojima je istraživanje sprovedeno ne vjeruju vladama što je razjmljivo s obzirom na činjenicu da posao svake vlade nije da vodi popularnu, pogotovo ne populističku politiku već da vodi odgovornu politiku donoseći teške odluke koje ponekad ili koje često nijesu popularne.

Činjenica da se u pomenutom programskom sadržaju pribjeglo prećutkivanju suštinskih informacija tema je prvenstveno za medijsku samoregulaciju.

Link na rezultate istraživanja:
     
Eurobarometar juli 2016 - poredjano po nepovjerenju u vladu
     
Eurobarometar juli 2016 - poredjano po povjerenju u vladu


SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?