Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Berlin: Njemačka snažno podržava progres Crne Gore ka EU i NATO

Objavljeno: 01.10.2016. 00:02 Autor: Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija
Služba za odnose s javnošćuV.d. Državnog sekretara za politička pitanja Vera Kuliš susrela se danas u Berlinu sa Gunterom Krihbaumom, predsjednikom Odbora za EU poslove u njemačkom Bundestagu. U srdačnom i otvorenom razgovoru razmijenjena su mišljenja o aktuelnim kretanjima u Crnoj Gori, sa posebnim fokusom na proces EU i NATO integracija.

Krihbaum je odao priznanje za rezultate koje je Crna Gora postigla u pristupnim pregovorima, konkretno u sprovođenju ključnih reformi, što na najbolji način potvrđuje spremnost i dosljednost crnogorske Vlade u ispunjavanju obaveza iz EU agende. 

„Veoma cijenimo sve što je Crna Gora uradila i postigla na dosadašnjem putu ka EU i NATO i to za samo deset godina od obnove nezavisnosti, što njen uspjeh čini još većim i vrijednim poštovanja“, rekao je predsjednik Odbora za EU poslove. Konstatovao da je Vlada Crne Gore sa jasnim evropskim i euroatlantskim kursom pouzdan partner na Zapadnom Balkanu, posebno vrednujući lični doprinos premijera Đukanovića u tom domenu i dodao da Njemačka snažno podržava progres Crne Gore ka EU i NATO, što našu zemlju dodatno kvalifikuje kao faktora stabilnosti u regionu. 

Krihbaum je tokom razgovora, takođe, pozdravio unutrašnji politički dijalog i formiranje vlade izbornog povjerenja. 

Državni sekretar Kuliš je zahvalila na kvalitetnoj saradnji sa njemačkim Bundestagom, posebno Odborom za EU poslove i njegovoj podršci integracionim procesima naše zemlje, što za Vladu Crne Gore predstavlja dodatno ohrabrenje i priznanje za ostvareno, uz očekivanje da će kontakti biti dodatno intenzivirani kako naša zemlja bude dalje napredovala u pristupnim pregovorima. Na toj liniji, upoznala je sagovornika sa aktuelnim napretkom u pregovaračkom procesu, planiranom dinamikom do kraja ove godine, kao i sa situacijom u susret parlamentarnim izborima.

Kuliš je danas razgovarala i sa poslanikom Peterom Bajerom (CDU), izvjestiocem za Crnu Goru u Odboru za međunarodne odnose njemačkog Bundestaga. Tokom sastanka bilo riječi o političkim prilikama u Crnoj Gori i procesima integracija. 

Bajer je izrazio zadovoljstvo progresom koji Crna Gora ostvarila i posebno odao priznanje za odgovornu politiku Vlade Crne Gore, naglašavajući značaj nastavka njene proevropske i transatlantske politike, kako za budućnost naše zemlje, tako i za stabilnost i progres regiona. U tom kontekstu, prenio je očekivanje da će u SR Njemačkoj, u dogledno vrijeme, biti okončana parlamentarna procedura ratifikacije Protokola o pristupanju Crne Gore NATO-u.


Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?