Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Potpredsjednica Jasavić susrela se sa delegacijom kineske provincije Guidžou

Objavljeno: 01.10.2016. 00:42 Autor: Kabinet potpredsjednice Vlade

Služba za odnose s javnošću

Video: Potpredsjednica Jasavić susrela se sa delegacijom kineske provincije Guidžou - kadrovi

Video: Izjava potpredsjednice Azre Jasavić nakon susreta sa delegacijom kineske provincije Guidžou

Potpredsjednica Vlade Crne Gore Azra Jasavić susrela se sa delegacijom kineske provincije Guidžou, koja boravi u radnoj posjeti Crnoj Gori na poziv Asocijacije crnogorsko-kineskog društva prijateljstva.

Potpredsjednica Jasavić je izrazila zadovoljstvo povodom susreta i zahvalnost NR Kini na donacijama i pomoći koju kontinuirano upućuje Crnoj Gori. „Vlada je zainteresovana za jačanje ekonomskih veza sa Kinom i podsticanje kineskih investicija. Posebno želimo da otvorimo naše tržište za kineske turiste i prilagodimo ga njihovim potrebama. Među prvim vidovima saradnje predložila bih saradnju u oblasti zdravstvenog i rehabilitcionog turizma. U cilju što uspješnije saradnje dvije države, takođe smatram važnom međunarodnu razmjenu studenata“, navela je Jasavić. Potpredsjednica je odala priznanje Asocijaciji crnogorsko-kineskog društva prijateljstva na predanom radu koji je usmjeren na produbljivanje odnosa sa NR Kinom.

Šefica delegacije Čen God, direktorica Kancelarije za spoljne poslove i potpredsjednica Asocijacije prijateljstva sa inostranim zemljama Guidžoa, bila je prvi student iz Kine u Crnoj Gori, u programu međunarodne razmjene studenata. Nakon 26 godina opet je došla u Crnu Goru i izrazila zadovoljstvo promjenama i progresom na svim poljima. „Naša provincija je započela saradnju sa Crnom Gorom 1987. godine, a naša misija tokom ove posjete je da otvorimo novu eru odnosa koja mora biti sadržajna i strateška“, navela je Čen. Takođe je istakla da će Asocijacija tokom ove posjete imati brojne susrete sa zvaničnicima i institucijama, kako bi sa Vladom definisali oblasti buduće saradnje. „Mi smo kao provincija napredovali i dostigli međunarodne standarde u turizmu, posebno planinskom, poljoprivredi, održivom razvoju, ekosistemu i zaštiti životne sredine, obrazovanju, sportu i upravljanju saobraćajnim sistemima u planinskim područjima“, istakla je Čen. Kompanija „Guizhou Road and Bridge Corporation“ je jedna od najboljih u Kini upravo u projektovanju saobraćajne infrastrukture svojstvene planinskim zemljama poput Crne Gore. „Ovo je samo jedna od oblasti u kojoj se može osvariti uspješna saradnja dviju država, koja će biti od obostranog značaja“, istakla je Jasavić. Pored toga, delegacija je izrazila spremnost za prihvatanje određenog broja studenata i sportista, sportskih radnika i trenera, posebno u oblasti fudbala i košarke, kao i za razmjenu u oblasti turizma i hotelskog menadžmenta.

Na kraju, predstavnici delegacije provincije Guidžou su izrazili želju da Crna Gora učestvuje na međunarodnim konferencijama koje ova provincija organizuje u julu, avgustu i septembru, na temu IT tehnologija, edukacije, razvoja planinskog turizma, kao i sporta.

Kabinet potpredsjednice Vlade

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?