Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Državni službenici iz Crne Gore u Programu EU za mlade profesionalce

Video: Izjava šefa Delegacije Evropske unije u CG Aiva Orava povodom početka projekta „EU program za mlade profesionalce"

Pet mladih državnih službenika iz Crne Gore izabrani su da učestvuju u Programu Evropske unije za mlade profesionalce sa Zapadnog Balkana, koji finansira Evropska unija, a realizuje Britanski savjet. Program je rezultat dogovora ostvarenog na Samitu u Parizu u julu ove godine i odraz je značaja koji reforma javne uprave zauzima u procesu pristupanja EU.

Na svečanosti povodom ispraćaja pet crnogorskih kandidata, ambasador Evropske unije u Crnoj Gori, Aivo Orav, čestitao je mladim profesionalcima iz Crne Gore koji će pohađati intenzivnu obuku u Parizu i učestvovati u programu razmjene u javnoj upravi jedne od zemalja iz regiona. „Vaše porodice i vaša zemlja bi trebalo da se ponose vama. Sada morate da na najbolji način iskoristite ovu jedinstvenu priliku ne samo za vaše lično i profesionalno usavršavanje, već i kao doprinos cjelokupnom društvu,ˮ rekao je ambasador Orav.

Podsjećajući na važnost profesionalne, odgovorne i efikasne javne uprave oslobođene političkog uplitanja, šef Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori je kazao da se podrška EU zemljama kandidatima u ovoj oblasti jasno oslikava kroz ovaj program: „Reforma javne uprave se može sprovesti samo ako se ulaže u mlade državne službenike. Učešćem u ovom programu, crnogorskim službenicima ne dajemo samo mogućnost da steknu vještine neophodne u savremenoj javnoj službi, već i priliku da dodatno osnaže regionalnu saradnju na Zapadnom Balkanu,ˮ istakao je ambasador Orav.

Govoreću u ime partnera koji realizuju projekat, direktorka Britanskog savjeta u Crnoj Gori, Vanja Madžgalj, kazala je da je cilj ovog projekta da se pruži podrška procesu pristupanja EU u regionu kroz jačanje profesionalnih kapaciteta javne uprave i dalje snaženje regionalne saradnje. Madžgalj je ukazala da je cilj projekta da se prepozna naredna generacija lidera i da im se pruži podrška kroz akademsku obuku i radno iskustvo koje će im omogućiti da steknu praktična znanja za uspješno sprovođenje reformi.

Danilo Smolović i Slađana Pavlović iz Ministarstva finansija, Stefan Vukotić iz Službe za odnose s javnošću Vlade Crne Gore, Mirjana Ivanović i Andrijana Čanović iz kabineta potpredsjednika Vlade za politički sistem, vanjsku i unutrašnju politiku, imaće priliku da naredne nedjelje putuju u Pariz na intenzivnu obuku na Školi javnih politika na Institutu za političke studije (Sciences Po). Nakon zavšetka programa, biće im dodijeljen sertifikat iz oblasti menadžmenta i javnih politika.

„Zajedno sa vašim vršnjacima iz Beograda, Sarajeva, Tirane, Prištine i Skoplja, vi ste buduća generacija kreatora politika na Zapadnom Balkanu,ˮ zaključio je ambasador Orav na prijemu koji je organizovan u Podgorici.

Program EU za mlade profesionalce sa Zapadnog Balkana

Program EU za mlade profesionalce sa Zapadnog Balkana je jednogodišnji pilot projekat regionalne obuke sa komponentom razmjene.

Cilj ovog programa je da doprinese napretku u procesu pristupanja EU i jačanju regionalne saradnje na Zapadnom Balkanu, kroz izgradnju kapaciteta i promociju regionalne saradnje između mladih državnih službenika iz šest zemalja Zapadnog Balkana.

Nakon programa obuke u Parizu, izabrani mladi profesionalci će pohađati program razmjene u javnoj upravi jedne od zemalja u regionu.

Više informacija o programu je dostupno ovdje.

DELEGACIJA EVROPSKE UNIJE U CRNOJ GORI / SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?