Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Pejanović-Đurišić: Crna Gora spremna da pruži maksimalan doprinos implementaciji svih prioriteta Alijanse i očuvanju zajedničkih vrijednosti

Objavljeno: 27.10.2016. 21:35 Autor: Ministarstvo odbrane

Ministarka odbrane prof.dr Milica Pejanović Đurišić učestvovala je na sastanku ministara odbrane zemalja saveznica koji je održan u sjedištu NATO-a u Briselu 26. i 27. oktobra.

U fokusu agende ministarskog susreta našle su se teme posvećene pitanjima unapređenja kolektivne odbrane, projektovanja stabilnosti van granica Saveza, kao i saradnja sa drugim međunarodnim organizacijama, posebno Evropskom unijom.

Sastanak je održan svega par mjeseci nakon Samita i predstavljao je pravu priliku za pregled mjera preduzetih na planu implementacije odluka vezanih za dalje prilagođavanje Alijanse novim i nepredvidljivim bezbjednosnim izazovima i rizicima. Ministri su dogovorili buduće korake u oblasti jačanja odbrambenih kapaciteta saveznika i unapređenja kolektivne odbrane. Naglašeno je da su jedinstvo, solidarnost i koherentnost među saveznicima osnov jake i kredibilne Alijanse.

Ministri su saglasni da stabilnost NATO-a zavisi od stabilnosti država sa kojima se graniči, pa su, u skladu sa tim, potvrdili spremnost da, u saradnji sa drugim međunarodnim organizacijama, nastave sa naporima u borbi protiv terorizma i ekstremizma.

Diskusiji o snaženju odnosa na relaciji NATO – Evropska unija, prisustvovala je i visoka predstavnica EU za spoljne poslove i bezbjednost Federika Mogerini. Tom prilikom je potvrđena spremnost obje organizacije da se do kraja realizuju oblasti saradnje prepoznate zajedničkom Deklaracijom, usvojenom na Samitu u Varšavi.

Ministarka Pejanović-Đurišić je potvrdila punu posvećenost Crne Gore savezničkim naporima, usmjerenim ka snaženju kolektivne odbrane i projektovanja stabilnosti van granica NATO-a. U tom kontekstu je podsjetila da je Crna Gora od strane međunarodne zajednice prepoznata kao faktor stabilnosti na Zapadnom Balkanu, te da će u istom duhu i nastaviti da promoviše saradnju i jačanje povjerenja u regionu. Ministarka je u zaključku ponovila spremnost Crne Gore, da, kao buduća članica, pruži svoj maksimalan doprinos implementaciji svih prioriteta Alijanse i očuvanju zajedničkih vrijednosti.

Ministarka se, takođe, sastala sa novopostavljenom zamjenicom generalnog sekretara NATO-a Rouz Gotemiler, a u susret njenoj predstojećoj posjeti Crnoj Gori.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?