Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Brisel: Ministar Nurković učestvovao na XII godišnjem sastanku ministara saobraćaja SEETO

Ministar saobraćaja i pomorstva Osman Nurković sa saradnicima, na poziv evropske komesarke za saobraćaj Violete Bulc, učestvovao je na XII godišnjem sastanku ministara saobracaja, koji se održao u sklopu primjene Memoranduma za razvoj osnovne regionalne transportne mreže u Jugoistočnoj Evropi.

Fokus „XII godišnjeg sastanka ministara saobraćaja za razvoj indikativnog proširenja sveobuhvatne i glavne mreže za Zapadni Balkan“ bio je usmjeren na iznalaženje načina saradnje u cilju poboljšanja bezbjednosti saobraćaja na putevima, što predstavlja pitanje od ključne važnosti kako za region Zapadnog Balkana, tako i za EU, ali i jednu od reformi u procesu povezivanja regiona Zapadnog Balkana, čije sprovođenje je dogovoreno u okviru Berlinskog procesa i Agende povezivanja zapadnobalkanske šestorke (WB6 Agenda) za 2015. godinu. 

Ministar Nurković je naglasio značaj infrastrukturnog povezivanja regiona. 

„Cilj nam je da se zemlje Zapadnog Balkana u periodu pristupanja EU kvalitetnije povežu i na taj način podstaknu ekonomski rast i razvoj, kako kroz podsticanje investicija, tako i kroz usklađivanje regulatornih reformi. Unapređenje međusobne povezanosti zemalja Zapadnog Balkana, i šire sa EU, predstavlja ključni faktor za povećanje konkurentnosti regiona i podsticaj za otvaranje novih radnih mjesta“ – istakao je Nurković.

Ministar je naglasio da je bezbjednost saobraćaja visoko na listi prioriteta u novoj Vladi, te najavio izradu novog zakona o putevima u narednoj godini. 

Na kraju je izrazio posebnu zahvalnost Evropskoj komisiji na vrlo intezivnoj podršci i zajedničkom radu u nekoliko prethodnih mjeseci, kako bi se stekli uslovi za inicijaciju Sporazuma o uspostavljanju saobraćajne zajednice za region Zapadnog Balkana, koji Crna Gora snažno podržava.

U uvodnom obraćanju, evropska komesarka za saobraćaj Violeta Bulc, pohvalila je napore koji su uložile zemlje Zapadnog Balkana u cilju unapređenja bezbjednosti saobraćaja. Naglasila je da je regionalna i međususjedska saradnja bila ključna u realizaciji reformskih aktivnosti u oblasti saobraćaja i da očekuje dalje unapređenje u narednoj godini. Navodeći ključne ciljeve u narednoj godini, osvrnula se na značaj poboljšanja bezbjednosti saobraćaja, integrisanja strategija željezničkog saobraćaja, a posebno je istakla potpisivanje buduceg Sporazuma o saobraćajnoj zajednici. 

Evropski komesar za politiku susjedstva i proširenje Johanes Han se u svom izlaganju osvrnuo na kontekst Sporazuma o saobraćajnoj zajednici, čije potpisivanje očekuje na samitu predsjednika vlada zapadno-balkanske šestorke u Rimu 2017. godine. Kako je Han istakao, potpisivanje Sporazuma će obezbijediti značajnu korist za cijeli region, kako u oblasti saobraćaja, tako i u procesu EU integracija. U nastavku se osvrnuo na pojedine primjere saradnje zemalja regiona i između ostalog naveo primjer saradnje Crne Gore i Albanije u procesu osnivanja „one stop shopa“ za teretni saobraćaj na graničnom prelazu Sukobin, kao primjer koji bi trebalo koristiti na cijeloj glavnoj mreži Zapadnog Balkana.

Susreti ministara saobracćja pružili su dodatnu mogućnost da crnogorska delegacija predstavi saobraćajnu politiku, napredak i prioritete u oblasti saobraćaja.

Podsjećamo da je Memorandum o razumijevanju za razvoj osnovne regionalne transportne mreže u jugoistočnoj Evropi (SEETO Memorandum) potpisan u Luksemburgu, 11. juna u 2004. godine, od strane vlada Crne Gore, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Albanije, Srbije i Kosova, kao i od strane Evropske komisije. Shodno tome, Crna Gora je punopravni član ovog programa, te na ovaj način aktivno učestvuje u regionalnoj saradnji, koja je kamen temeljac politike djelovanja Evropske Unije prema zemljama Zapadnog Balkana u oblasti saobraćaja. Njegovo dalje pozicioniranje omogućeno je i kroz primjenu Protokola IV o kopnenom saobraćaju u okviru Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između Evropskih Zajednica i njihovih država članica, s jedne strane i Crne Gore, s druge strane.

Tokom boravka u Briselu, ministar Nurković je posjetio crnogorsku ambasadu gdje je sa ambasadorima Bojanom Sarkicem i Vladanom Radonjićem razgovarao, dominatno, na temu pozicioniranja i integrisanja Crne Gore u oblasti saobraćaja , kao i o napretku naše države ka članstvu u Evropsku Uniju.

Ministarstvo saobraćaja i pomorstva / Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?