Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Sastanak potpredsjednika Vlade Zorana Pažina sa šefom Kancelarije UNICEF-a Bendžaminom Perksom

Služba za odnose s javnošću Saradnju Vlade Crne Gore i Kancelarije UNICEF-a u Crnoj Gori, koja traje više od 10 godina, karakterišu dobri rezultati u oblasti unaprjeđenja dječijih prava u Crnoj Gori, kao integralnog dijela vladavine prava, ocijenjeno je na današnjem sastanku potpredsjednika Vlade i ministra pravde Zorana Pažina sa šefom Kancelarije UNICEF-a u Crnoj Gori Bendžaminom Perksom.

Nova kampanja Vlade Crne Gore i UNICEF-a protiv nasilja nad djecom započela je u julu prošle godine sa fokusom na nasilje na internetu, u skladu sa globalnom kampanjom UNICEF-a „Zaustavimo nasilje online“. U tom smislu, Perks je istakao da je Crna Gora postavila dobar institucionalni okvir u oblasti zaštite djece od nasilja i eksploatacije, ali su brojni izazovi na putu osnaživanja digitalne kulture i neophodno je da zaštita djece od nasilja na internetu bude jedan od prioriteta tekućih reformi u oblasti zaštite dječijih prava. Perks je iskoristio priliku i najavio nastavak kampanje ,,Zaustavimo nasilje” kroz aktivnosti koje će se realizovati u narednom periodu.

Potpredsjednik i ministar Pažin se zahvalio šefu UNICEF-a na podršci Vladi Crne Gore i Ministarstvu pravde u oblasti unaprjeđenja dječijih prava u Crnoj Gori, posebno osvrćući se na zakonodavni okvir u oblastima: jačanja sistema maloljetničkog pravosuđa, zaštiti prava maloljetnih delinkvenata u krivičnim postupcima, zaštiti od nasilja u porodici. Posebno je istakao značaj aktivnosti sprovedenih prilikom rada na izmjenama i dopunama Porodičnog zakona i njegovog usklađivanja sa relevantnim međunarodnim standardima. Potrebno je kvalitetno implementirati taj zakon, posebno novi institut lica za podršku, koje zastupa najbolji interes djeteta u postupcima u vezi sa porodičnim odnosima, zaključio je Pažin.

Sagovornici su iznijeli zajedničku viziju u vezi sa prioritetima u ovoj oblasti za naredni period, prije svega, na širenje koncepta zaštite prava djeteta u sudskim postupcima kroz artikulaciju dječijih interesa u ranoj fazi postupka, dalje jačanje kadrovskih kapaciteta stručnih službi za pomoć djeci pri sudovima i tužilaštvima u Crnoj Gori, te jačanje institucionalnog i društvenog okvira za zaštitu djece od nasilja kroz promovisanje pozitivnog roditeljstva.

Kabinet potpredsjednika Vlade za politički sistem,
unutrašnju i vanjsku politiku

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?