Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

BRISEL - Marković i Stoltenberg: Crna Gora uskoro članica NATO-a

Objavljeno: 26.01.2017. 15:56 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore
  
 
                       
Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg ocijenili su jutros na konferenciji za medije održanoj u sjedištu NATO-a nakon njihovog sastanka da je Crna Gora na dobrom putu da uskoro postane članica NATO-a.

„Vaša putanja ka članstvu u NATO-u bila je izvanredna – samo deset godina nakon obnove vaše nezavisnosti. Proces ratifikacije Pristupnog protokola je sada u finalnoj fazi“ – rekao je generalni sekretar NATO-a na konferenciji za medije u sjedištu tog vojnog saveza.

Premijer Marković je rekao da je naša zemlja odlučna da uspješno okonča put ka NATO-u uprkos pritiscima kojima je bila izložena.

„Mi smo u ovoj godini imali parlamentarne izbore 16. oktobra. Na tim izbotrima su pobijedile evoatlantske i proevropske snage i mi smo spremni da nakon posljednje ratifikacije protokola u parlamentu u najkraćem roku uđemo u potvrdu sporazuma o članstvu i na taj način okončamo cio proces. U ovom periodu bili smo izloženi raznim pritiscima kako bi Crna Gora bila zaustavljena u procesu integracije u NATO, ali smo snagom države, njenih institucija, demokratije i demokratskih principa odoljeli tom pritisku i danas čitav proces ima zadovoljavajuću dinamiku“ – rekao je predsjednik Vlade Crne Gore dodajući da vladajuća koalicija radi na tome da vrati opoziciju u parlament.

„Međutim, vjerujem da je i ovaj bojkot dio nastavka planova destabilizacije Crne Gore u političkom smislu radi osujećivanja Crne Gore da postane članica NATO-a“ – rekao je predsjednik Vlade.

I predsjednik Vlade Crne Gore i generalni sekretar NATO-a su, odgovarajući na pitanje novinara, rekli da vjeruju da će Pristupni protokol biti ratifikovan i u Sjedinjenim Američkim Državama. Premijer Marković je rekao da Crna Gora u Senatu ima gotovo stopostotnu podršku i ocijenio da se napetost u vezi sa ratifikacijom protokola u SAD „podstiče od onih koji ne bi željeli da do te ratifikacije dođe“.

„Mi u Crnoj Gori smo sigurni da će ratifikacije biti i da će ona biti veoma brzo. Time se ne opterećujemo već radimo ono što su obaveze Crne Gore koje proizilaze iz članstva“.

Generalni sekretar NATO-a se, govoreći o doprinosu Crne Gore Alijansi, zahvalio na našem kontinuiranom doprinosu misijama NATO-a.

„Čineći to vi pomažete izgradnju međunarodne bezbjednosti daleko izvan vaših granica. Vi kontribuirate trupe u našu misiju za obuku u Avganistanu. I finansijski podržavate Avganistanske snage bezbjednosti. Na kraju prošle godine Crna Gora je NATO saveznicima i partnerima bila domaćin važne civilne vježbe vanrednih situacija“ – rekao je generalni sekretar NATO-a.

Predsjednik Vlade Crne Gore je rekao da se naša zemlja već priprema za članstvo.

„Nijesmo posvećeni samo ratifikaciji nego i jačanju naših institucionalnih kapaciteta. Izvršavamio sve one obaveze koje smo preuzeli na Samitu u Varšavi koje idu u pravcu jačanja principa odvraćanja i odbrane“. Premijer je u tom smislu pomenuo aktivnosti koje se tiču Ukrajine, Jordana i Gruzije.

Generalni sekretar NATO-a je rekao i to da je članstvo Crne Gore u NATO-u veoma značajan korak naprijed, da on znači dijeljenje koristi i odgovornosti kolektivne odbrane da će Crna Gora biti dio jedinstvene porodice država zasnovane na zajedničkim vrijednostima i da će učestvovati svakoj odluci koju bude donosio NATO i imati glas kao i svaka druga zemlja.

„Vi ćete imati isti glas kao i svaka druga zemlja za stolom bez obzira na to koliko ona bila velika ili mala. I vaše članstvo u NATO-u će poslati jasan signal stabilnosti i bezbjednosti u cijelom regionu što je osnova za napredak“ – rekao je generalni sekretar NATO-a.

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU
 
 
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?