Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

BEOGRAD: Marković - Odnosi CG i Srbije nabolji u 20 godina; Vučić - CG u NATO-u nije prijetnja po Srbiju

Objavljeno: 03.02.2017. 20:05 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore
Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću
 
  

Predsjednici Vlada Crne Gore i Srbije Duško Marković i Aleksandar Vučić saopštili su danas na zajedničkoj konferenciji za medije u Palati Srbija u Beogradu nakon zvaničnih razgovora da su odnosi dviju država dobri i prijateljski, i da ima prostora za njihovo unapređenje.

„U ovom trenutku bilateralni odnosi Srbije i Crne Gore su najbolji ne u posljednih deset godina od obnove nezavisnosti nego posljednjih u dvadeset godina. I ne želim da skrivam svoju zahvalnost naporima koje je učinio predsjednik Vlade Srbije da dođemo u takvu situaciju. To je ne samo kvalitet koji ćemo čuvati nego je to osnova koju ćemo nadograđivati i učiniti sve da i Srbija i Crna Gora budu još bliže i da ka kvalitetan način razviojaju svoje potencijale na dobrobit građana i Srbije i Crne Gore“ – rekao je predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković.

Premijer Vučić je rekao, obraćajući se našem premijeru, da je zahvalan i ponosan na činjenicu da je predsjedik Marković za prvu posjetu nekoj stranoj državi u funkciji premijera odabrao upravo Srbiju. Predsjednik Vlade Crne Gore odgovorio je da takva odluka nije nimalo slučajna i da bi bilo neprirodno da predsjednik Vlade Crne Gore za svoju prvu bilateralnu posjetu ne odabere Republiku Srbiju.

Autoput: povezivanje zajednički interes

Predsjednici Marković i Vučić su sapoštili da su dvije države spremne da nastave gradnju autoputa koji bi trebalo da ih poveže.

„Što se tiče saobraćaja i infrastrukture za nas su od ključnog značaja dve stvari. Najpre to je auto put Beograd-Podgorica-Bar. Vi znate da ćemo mi do proleća sledeće godine ovih prvih 120 Km do Čačka imati završeno. Ostaje nam deonica Beograd-Požega – 31 Km i deonica Požega Boljare od 107 Km. Naravno to je za nas, posebno ta deonica Požega-Boljare zbog manje stanovništva prilično teška, veoma skupa, užasno skupa, ali mi smo, i to želim da kažem zbog građana Crne Gore, i onih na severu Crne Gore i onih na jugu Crne Gore, ne sam oda smo zainteresovani već da je to jedna od suštinskih stvari na kojima ćemo da radimo u narednom periodu“ – rekao je predsjednik Vlade Srbije.

Premijer Marković je rekao da će naša zemlja odmah nakon prioritente dionice Smokovac-Uvač-Mateševo graditi dionicu do Andrijevice.

„Već smo u pregovorima i imamo obezbijeđena sredstva za taj projekat. Raduje me Vaša odlučnost da ćete bez obzira na finansijske i druge izazove ići u pravcu spajanja. To nije važno samo za naše ekonomije nego i za naše građane. Brže ćemo dolaziti jedni do drugih i to će stvarati nove prilike personalno za građane“ – rekao je predsjednik Vlade Crne Gore.

Premijeri su istakli zajedničke interese za saradnju u oblasti obnove pruge, u turizmu kao i u energetici.

Političke teme: CG spremna da doprinese dijalogu Beograda i Prištine

Govoreći o političkim pitanjima, domaćin, predsjednik Vlade Srbije je rekao da obje zemlje imaju zajednički vanjskopolitički cilj – članstvo u Evropskoj uniji, i da Srbija ne smatra prijetnjom namjeru Crne Gore da uskoro postane članica NATO-a.

„Crna Gora je na putu da postane članica NATO-a. Srbija to nije, Srbija želi da očuva svoju neutralnost. Srbija poštuje suverenu odluku Crne Gore kao što Crna Gora poštuje odluku Srbije da bude vojno neutralna i da ne traži prijem u člnstvo NATO-a. Mislim da to govori o međusobnom poštovanju i korektnom odnosu. Svako ima pravo da donosi svoje odluke. A mi njihove odluke ne doživljavamo kao bilo kakve pretnje Republici Srbiji“ – rekao je predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić.

Predsjedik Marković zahvalio se Srbiji i prdsjedniku Vučiću na kvalitetnoj saradnji u oblasti pravosuđa rekavši da je to važno za uspostavljanje vladavine prava i pravne sigurnosti generalno i u Srbiji i u Croj Gori i u regionu.

Rekao je da je na sastanku sa premijerom Srbije kao temu otvorio situaciju u regionu Zapadnog Balkana i da su se saglasili da svi moramo učiniti sve kako bi u Regionu bili oibezbijeđeni mir i stabilnost kao preduslov za razvoj.
   
„Mi pozdravljamo u Crnoj Gori i pažljivo pratimo šta premijer Vučić i srpska Vlada rade kada su u pitanju odnosi između Prištine i Beograda i potpuno vas podržavamo u tom smislu i spremni smo i da sami damo doprinos tom dijalogu. U odnosu na ova pitanja dijalog je nešto što nema alternativu“ – rekao je predsjednik Vlade Crne Gore.

Na temu položaja manjina jedne zemlje u drugoj predsjednik Vlade Crne Gore je rekao da na tu temu želi da razgovara direktno sa predsjednikom Vlade Srbije.

„Crna Gora i ova Vlada će biti snažno posvećena ne samo očuvanju i unapređenju srpske zajednice nego pažljivo će se odnositi prema onome što su primjedbe koje dolaze iz srpske zajednice. Predsjedniče, želimo da o tim pitanjima razgovaramo sa Vama i Vašom Vladom. Za taj dijalog nam nijesu potrebni posrednici ni političke platforme bilo koje stranke“ – rekao je predsjednik Vlade Crne Gore.

Pitanja novinara

Na pitanje novinara iz Srbije upućeno predsjedniku Vlade Crne Gore da prokomentariše činjenicu da je Crna Gora priznala Kosovo i podržala prijemu Kosova u UNESCO u kontekstu činjenice da u Crnoj Gori postoji brojna srpska zajednica koja se tome protivi predsjednik Marković je rekao da pojedine odluke Vlade Crne Gore ne podržavaju ni građani crnogorske nacionalnosti, ali da Vlada donosi odluke za koje procijeni da su u nacionalnom interesu.

„Mi smo nekada bili zajedno, imamo zajedničku istoriju, zajedničko nasljeđe. Sada moramo da donosimo sasmostalno neke odluke. Te odluke uvijek se ne poklapaju sa zajedničkim interesima, ali je važno da mi oko toga razgovaramo i kada se ne slažemo da se razumijemo i da o tome vodimo dijalog. S pažnjom prihvatamo svaku sugestiju koja u tom smislu dolazi prema Crnoj Gori i crnogorskoj Vladi i rekao sam na prethodnom sastanku da ćemo praktikovati da u svakoj budućoj sličnoj situaciji svaku odluku te vrste na vrijeme iskomuniciramo jedni između drugih i da ne stvaramo prostor, vakum za druge koji bi to zloupotrebljavali“ – rekao je predsjednik Vlade Crne Gore.

Na pitanje medija iz Srbije o demarkaciji granice Crne Gore sa Kosovom predsjednik Marković je rekao da je Crna Gora svoj dio posla završila i da čeka da svoj dio posla završi Kosovo.

„Za nas je to pitanje riješeno. Granica je utvrđena, potpisan je Sporazum, crnogorski Parlament je verifikovao. Sada je stvar kod parlamenta Kosova. Mi nemamo nikakvu posebnu nervozu u vezi sa tim. Obezbijedili smo i čuvamo svaki pedalj naše teritorije, ne želimo da uzmemo ni santimetar tuđe teritorije. Sada smo veoma hladnokrvni i čekamo da se taj proces završi na drugoj strani“ – rekao je predsjedik Vlade Crne Gore Duško Marković na zajedničkoj konferenciji za medije sa predsjednikom Vlade Srbije Aleksandrom Vučićem.

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?