Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Vladu

Ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović posjetio Bavarsku

Ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović posjetio Bavarsku
Datum objave 17.02.2017 16:43 | Autor MVP | Izvor: Ministarstvo vanjskih poslova

Ispis Štampaj stranicu


Ministar vanjskih poslova prof. dr Srđan Darmanović boravio je 16. januara u posjeti Bavarskoj tokom koje je imao razgovore s predsjednicom bavarskog Parlamenta Barbarom Štam, šefom Državne kancelarije Bavarske i ministrom za federalna pitanja i posebne zadatke dr Marselom Huberom, izvršnim direktorom Društva za JIE dr Hansjorgom Brejem, kao i predsjednicom Hans Zajdel Fondacije Ursulom Menle.

U odvojenim susretima s visokim zvaničnicima ove njemačke pokrajine izraženo je zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom Crne Gore i Bavarske a razmijenjena su mišljenja i o mogućnostima za jačanje veza u oblastima vladavine prava, privrede i kulture. Ocijenjeno je da je otvaranje Generalnog konzulata Crne Gore u Minhenu umnogome doprinijelo intenziviranju dijaloga dvije strane. 

U sklopu posjete, ministar Darmanović je govorio na konferenciji „Budućnost evroatlantske bezbjednosti-nova uloga Balkana“, koja je prethodila 53. Minhenskoj bezbjednosnoj konferenciji. 

Ovaj skup je zajednički organizovan od strane šefa Državne kancelarije Bavarske i ministra za federalna pitanja i posebne zadatke dr Marsela Hubera i predsjednika Njemačko-atlantske asocijacije i saveznog ministra za hranu i poljoprivredu Kristijana Šmita, a u diskusiji su učestvovali i predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, ministar vanjskih i evropskih poslova Slovačke Miroslav Lajčak, stalni saradnik i direktor projekta Evropa Instituta za društvene nauke u Beču Ivan Vejvoda, kao i direktor Centra za SAD i Evropu u okviru Brukings instituta Fiona Hil.

U fokusu skupa bile su bezbjednosne prilike na Zapadnom Balkanu i uloga koju ovaj region ima u okviru evropske bezbjednosne arhitekture. 

Ministar Darmanović je tokom izlaganja istakao važnost nastavka integracionih procesa kao značajnih instrumenata očuvanja stabilnosti u regionu, podvukavši doprinos koji Crna Gora daje u kreiranju bezbjednog i stabilnog okruženja i još jednom ponovio posvećenost naše zemlje njegovanju dobrosusjedskih odnosa i afirmaciji regionalnog povezivanja i saradnje.

Učesnici su pozdravili Crnu Goru kao buduću članicu NATO i saglasili se da je neophodno uložiti dodatne napore i osnažiti proces evroatlantske integracije aspiranata sa Balkana kao jedan od odgovora na bezbjednosne izazove u Evropi ali i šire. 

MINISTARSTVO VANJSKIH POSLOVA