Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Potpredsjednik Vlade Zoran Pažin sa saradnicima boravio u radnoj posjeti Ulcinju

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

Fotografije: Potpredsjednik Vlade Zoran Pažin u radnoj posjeti Ulcinju (83,4 MB)

 
 

Video: Potpredsjednik Vlade Zoran Pažin na sastanku sa predsjednikom opštine Ulcinj - kadrovi

Delegacija Vlade Crne Gore predvođena potpredsjednikom Zoranom Pažinom, u čijem sastavu su bili ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović, ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić, ministar za ljudska i manjinska prava Mehmed Zenka, sekretarka ministarstva pravde Nada Stanišić, generalna direktorica Direktorata za planiranje prostora Dragana Čenić, generalni direktor Direktorata za građevinarstvo Danilo Gvozdenović i šefica Kabineta ministra održivog razvoja i turizma Milena Lukić, boravila je juče u radnoj posjeti opštini Ulcinj.

Posjeta je počela sastankom sa predsjednikom Opštine Nazifom Cunguom, predsjednikom Skupštine Opštine Ljorom Nrekićem i potpredsjednicima najjužnije Opštine.

Devastacija prostora nanosi ozbiljnu štetu nacionalnim resursima i strateškom opredjeljenju da resursi budu valorizovani za dobrobit kako građana Ulcinja, tako i građana Crne Gore, pa je zbog toga neophodno, u što kraćem vremenskom periodu, preduzeti adekvatne mjere prema svim akterima procesa divlje gradnje, kako bi se zaštitio prostor i fenomen nelegalne gradnje zaustavio, uz poštovanje načela pravne države i zaštite javnog interesa.

Potpredsjednik Pažin je istakao da opština Ulcinj ima ogroman razvojni potencijal i da građani treba da budu najveći beneficijari tog resursa. Vlada Crne Gore je spremna da u partnerstvu sa lokalnom samoupravom, svim pravnim sredstvima, spriječi one koji iz bahatosti i sebičnih interesa narušavaju javni interes, a treba odrediti prag ili minimum toleranicije prema onima koji grade na svom zemljištu radi rješavanja egzistencijalnih potreba, naglasio je Pažin. On je podsjetio da je Vlada na prošloj sjednici usvojila Prostorno urbanistički plan i njime su stvoreni svi preduslovi da se uz važeće zakonske propise reguliše oblast nelegalno izgrađenih objekata i počne rješavanje tog problema.

Predsjednik Opštine Nazif Cungu je u ime građana Ulcinja izrazio zahvalnost Vladi Crne Gore, posebno ministru održivog razvoja i turizma, koji je uložio velike napore u cilju usvajanja Prostorno urbanistiškog plana za teritoriju opštine Ulcinj. Dodao je da će ovaj dokument poslužiti kao polazna tačka za dalji razvoj grada, priliv investicija i zaštitu prostora. Izrazio je spremnost da se što prije uđe u rješavanje problema nelegalne gradnje i zbog toga se posebno zahvalio Vladi Crne Gore koja će u tome pomoći. Predsjednik Cungu je istakao da Ulcinj ima ogromne potencijale koje je neophodno sačuvati i pametno valorizovati, kako bi građani Ulcinja imali najbolju korist od njih.

Učesnici sastanka su se saglasili da se objekti koji se nalaze u zaštićenim zonama, na energetskim trasama, saobraćajnicama i drugim lokacijama od javnog interesa moraju imati najveći prioritet u ovom procesu, uz nultu toleranciju za ovaj vid devastacije prostora.

Osim nelegalne gradnje, na sastanku je bilo riječi i o infrastrukturnim projektima, putnoj infrastrukturi, projektima vodosnabdijevanja, kanalizacije, graničnih prelaza i drugim projektima od javnog interesa za koje je Vlada Crne Gore izrazila maksimalnu podršku u cilju realizacije istih. Takođe, bilo je riječi i o potencijalnim investicijama u oblasti turizma i dogovoreni su osnovi za saradnju u cilju animiranja stranih investitora za ulaganja na teritoriji opštine Ulcinj.

Nakon sastanka delegacija je obišla četiri lokaliteta – Valdanos, Malu i Veliku Plažu i Štoj, prilikom koje je imala priliku da vidi nelegalno izgrađene objekte i na kojim mjestima se oni nalaze.

Inspektori zaštite prostora pristupili su juče uklanjanju privremenih objekata na Bojani za koje vlasnici nemaju odgovarajuća odobrenja i 3 objekata sagrađena u maslinjacima su zapečaćena i donijeta su rješenja o rušenju.

Ovo je ujedno prva radna posjeta potpredsjednika Pažina kojeg je Vlada zadužila da sa saradnicima iz resornih ministarstava sagleda ukupnu situaciju i preduzme konkretne mjere i aktivnosti u odnosu na problem izgradnje nelegalnih objekata u Crnoj Gori.

Kabinet potpredsjednika Vlade za politički sistem, unutrašnju i vanjsku politiku

Youtube link na izjavu potpredsjednika Pažina: https://www.youtube.com/watch?v=khgHtgF5-qs

 

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?