Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: Ministar Nurković na ministarskom sastanku u Ženevi

Objavljeno: 22.02.2017. 17:01 Autor: Ministarstvo saobraćaja i pomorstva
Ministar saobraćaja i pomorstva Osman Nurković na poziv generalnog sekretara UNECE, Christiana Friisa Bacha, predvodi delegaciju Vlade Crne Gore koja učestvuje na Ministarskom sastanku "Prošlost i budućnost Komiteta UNECE-a za unutrašnji transport", u Ženevi, Republika Švajcarska. 

Ministarski sastanak o saobraćaju organizovan je povodom obilježavanja sedamdesete godišnjice Komiteta za unutrašnji saobraćaj (ITC) Ekonomske komisije Ujedinjenih nacija za Evropu (UNECE). 

Ministar Nurković je govorio u okviru panela i u svom obraćanju istakao da je u prethodnom periodu formirana Glavna saobraćajna mreža za region Zapadnog Balkana, definisana lista prioritetnih projekata na kojima treba raditi i stvarati preduslove za njihovu realizaciju i utvrđen paket reformskih (mekih) mjera za povezivanje 2016-2020, koje se realizuju u saradnji sa Evropskom komisijom i SEETO sekretarijatom.

Crnoj Gori je interes da se kroz aspekt multi-modalnosti, poveže na Trans-evropsku transportnu mrežu (TEN-T). U prvom redu namjera nam je, istakao je ministar Nurković, da se kroz željeznički i autoputni koridor od luke Bar preko glavnog grada Podgorice, pa preko granice sa Republikom Srbijom, te dalje do Beograda povežemo na koridore 7 i 10. Preko TEN - t koridora 10, Crnoj Gori biće omogućeno povezivanje sa Rumunijom, Mađarskom i centralnom Evropom. Željeznica od Luke Bar do Vrbnice (granica sa Srbijom) i autoput Bar-Boljare (granica sa Srbijom) će takođe povezivati luke na Jadranu sa lukama na Dunavu, te će preko koridora 7 i 10 biti povezana dalje na Trans-evropske koridore.

Ministar Nurković je sa ostalim ministrima učesnicima konferencije potpisao ministarsku rezolucuju "Prihvatanje nove ere održivog unutrašnjeg saobraćaja i mobilnosti". 

Ministarska rezolucija, između ostalog, preporučuje da se pozove Komitet i njegova nadležna tijela da nastave jačanje održive međunarodne, regionalne, nacionalne i gradske povezanosti putem promovisanja međuvladinog regulatornog dijaloga u okviru svog trenutnog mandata, kao i putem ostvarivanja prava sazivanja sjednica kojima okuplja ključne učesnike, ubrzava širenje najbolje prakse i blagovremeno dostavlja dobro usmjerena analitička dokumenta. Preporučuje da se razmotre izazovi održivog razvoja mobilnosti i unutrašnjeg saobraćaja, naročito u kontekstu Agende za održivi razvoj do 2030. godine i ciljevi održivog razvoja, putem davanja podrške međuvladinoj saobraćajnoj multidisciplinarnoj saradnji i drugim oblicima saradnje vezanim za saobraćaj u okviru platforme Komiteta za unutrašnji saobraćaj, i stavljanjem akcenta na značaj angažovanja resursa i usaglašavanja finansijskih tokova sa ciljevima održivog razvoja.

Konvencije Ujedinjenih nacija o saobraćaju u djelokrugu Komiteta obezbjeđuju čvrsto uspostavljen i funkcionalan međunarodni regulatorni okvir za održivi razvoj unutrašnjeg saobraćaja.

Konferencija na visokom nivou okupila je veliki broj ministara i visokih zvaničnika iz oblasti saobraćaja. Kako je najavljeno, u debati su učestvovali predstavnici sljedećih zemalja: Ruske Federacije, Kazahstana, Portugala, Rumunije, Mađarske, Švedske, Belgije, Ukrajine, Hrvatske, Holandije, Španije, Grčke …

Pored ministara saobraćaja, na konferenciji su prisutni i zvaničnici EU iz oblasti saobraćaja, između ostalih Evropska Komesarka za transport i mobilnost Violeta Bulc, Generalni sekretar ITF (Međunarodni Transportni Forum) Joze Viegas

Ministar Nurković je iskoristio priliku i prvog dana konferencije održao bilateralni sastanak sa izvršnim sekretarom UNECE-a Christianom Friis Bachom. Susret je protekao u vrlo konstruktivnom razgovoru gdje je Crna Gora pohvaljena i pokazuje koliko je posvećena saradnji sa UN i njenim organima i tijelima, sa do sada ratifikovanih 38 UNECE konvencija i međunarodnih ugovora i pažnji koju posvećuje unapređenju regulatornih reformi. Izvršni sekretar je izrazio otvorenost i podršku Crnoj Gori za projekte čija bi realizacija mogla biti prezentovana i implementirana kroz njihove mehanizme, uključujući i pripremu bankarski prihvatljivih projekata koji bi se u narednoj fazi mogli finansijski podržati kroz PPP (privatno-javno partnerstvo).

Ministar Osman Nurković razgovarao je i sa ministrom saobraćaja i rudarstva Jamajke Hon. L. Michael Henry. Jamajka je zemlja koja je vrlo visoko profilisana u domenu prava o moru i za Crnu Goru bi bilo od velikog značaja da razvije bilateralnu saradnju. Međunarodna vlast za morsko dno je međuvladina organizacija sa sjedištem u Kingstonu, Jamajka, koja je osnovana za organizaciju, regulaciju i kontrolu svih aktivnosti vezanih za minerale koje se odvijaju u području morskog dna izvan granica nacionalne jurisdikcije, što obuhvata veći dio svjetskih okeana. Osnovana je Konvencijom o pravu mora 1982. godine. 

Ministar Nurković je tokom prvog dana konferencije imao susrete i sa državnom sekretarkom ministarstva saobraćaja Poljske Justinom Skrzydlo, i razgovarao o inicijativi razvoja koridora Via Karpatia i mogućih saobraćajnih konekcija zemalja regiona Zapadnog Balkana na ovaj koridor. Takođe je imao priliku da razgovara i sa ministrom BIH Ismirom Juskom i ministrim za infrastrukturu Repubike Slovenije Peterom Gašperšičem.

Nurković se neformalno sastao i sa evropskom komesarkom za transport i mobilnost Violetom Bulc.

Drugog dana ministarskog sastanka predviđeno je učešće na sesiji “Transportni geografski sistemi i glavne saobraćajne konvencije".


PR Služba Ministarstva saobraćaja i pomorstva

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?