Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

REAGOVANJE

Izjava portparola ruskog Ministarstva vanjskih poslova jedan je u nizu pokušaja sa zvaničnih ruskih adresa da se bez argumenata odgovori na naša saznanja da se Moskva kontinuirano miješa u unutrašnja pitanja Crne Gore.

To je posebno bilo izraženo u susret parlamentarnim izborima 16. oktobra i nema potrebe dokazivati tu nespornu činjenicu. Istovremeno, na najvišim adresama u Moskvi primani su predstavnici crnogorskih opozicionih stranaka koje je zamjenik ministra vanjskih poslova Rusije podržao u ideji organizovanja antiustavnog referenduma o članstvu Crne Gore u NATO. Da li je to miješanje u unutrašnje stvari jedne suverene države?

Kada portparol ruskog MID-a ocjenjuje šta su interesi naroda Crne Gore – da li je to miješanje u unutrašnje stvari suverene države?

I konačno, kada opsežna tužilačka istraga povodom organizovanja terorističkog akta 16. oktobra dovede do imena dvojice ruskih državljana– da li je za Moskvu jedino prihvatljivo da Crna Gora ćuti o tome, ili bi u duhu „viševjekovne tradicije bliskih crnogorsko -ruskih kontakata“, na koje s pravom ukazuje portparol MID-a, bilo logično da zvanični ruski organi sarađuju u istrazi kako bi se otkrila puna istina o ovom događaju?

Vlada Crne Gore se do sada uzdržavala od zvaničnih komentara povodom pogoršanih odnosa sa Rusijom. Ne želimo da probleme rješavamo na konferencijama za štampu niti u medijima. Otvoreni smo za razgovor sa zvaničnom Moskvom o svim pitanjima koja opterećuju naše odnose, na bazi argumenata i dobre volje da se nesporazumi prevaziđu ali i uvažavanja prava svake zemlje da suvereno bira svoj put i vanjskopolitičke orijentacije.

Umjesto dijaloga na koji pozivamo, u kontinuitetu iz Moskve stižu savjeti i instrukcije šta je u interesu Crne Gore i njenih građana. Na taj način se nanosi ozbiljna šteta crnogorsko-ruskim odnosima. Stoga pozivamo Ministartstvo vanjskih poslova Rusije na strpljenje i uzdržanost od neutemeljenih izjava.

MINISTARTSTVO VANJSKIH POSLOVA CRNE GORE

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?