Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Ministar Ljumović učestvovao na sastanku Savjeta ministara kulture Jugoistočne Evrope

Objavljeno: 22.02.2017. 21:33 Autor: MINISTARSTVO KULTURE
Ministar kulture Crne Gore, prof. mr Janko Ljumović, učestvovao je na ministarskoj konferenciji u Tirani, u okviru albanskog predsjedavanja regionalnom inicijativom Savjet ministara kulture Jugoistočne Evrope - unapređenje kulture za održivi razvoj.

Savjet ministara kulture JIE predstavlja najznačajniju regionalnu platfromu u oblasti kulturne saradnje, koja služi razmjeni iskustava, uspostavljanju novih, zajedničkih modela saradnja i usaglašavanju prioriteta kulturnih politika. Ovaj regionalni savjet danas okuplja 12 država, punopravnih članica i dvije u svojstvu posmatrača. Osim Crne Gore članice su: Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Grčka, Hrvatska, Makedonija, Moldavija, Rumunija, Slovenija, Srbija i Turska.

Ministarstvo kulture Republike Albanije i UNESCO kancelarija u Veneciji, organizatori su ovogodišnjeg sastanka u okviru albanskog predsjedavanja inicijativom. Prioriteti albanskog predsjedavanja su Borba protiv nelegalne trgovine kulturnim dobrima i Kulturna baština kao pokretač održivog razvoja. Konferenciji su između ostalih prisustovali i predstavnici UNESCO, Savjeta Evrope i Evropske komisije, dok je Generalna direktorka UNESCO, Irina Bokova, prisutne pozdravila putem video linka, ističući da je ova inicijativa izuzetno značajan podsticaj za razvoj kulturnih politika, te da je u prethodnom periodu Savjeta ministara kulture Jugoistočne Evrope otvorio brojne kanale saradnje između oblasti kulture i srodnih oblasti. Ona je takođe istakla i značaj borbe protiv nelegalne trgovine kulturnim dobrima, kao jedan od UNESCO prioriteta u ovom periodu.

Predsjednik Vlade Republike Albanije, Edi Rama, koji je otvarajući konferenciju, istakao kao izuzetno značajan aspekt finansiranja kulture i očuvanja kulturnog nasljeđa, naglašavajući da moramo biti svjesni da je očuvanje nasljeđa bitnije od ubrzane izgradnje objekata na određenim područjima koja se smatraju atraktivnim. On je istakao i značaj saradnje u Regionu, te da treba da ùčimo iz prošlosti kako ne bi ponavljali greške kada je u pitanju mir i stabilnost u Regionu. Premijer Rama je istakao da Region već dugo vremena živi u vremenu "agresije ružnog" koja narušava kulturne vrijednosti i kulturni diverzitet cijelog Regiona, te da postoji jako puno prostora za unapređenje saradnje u tom dijelu. Istakao je da postoji jako puno proszora koji svjedoče o nedostatku bilo kakve estetike u gradnji, te da ova inicijativa može dati smjernice kako da se spriječi ubrzani razvoj "ružnog", te da je ljepota, zapravo, izvor održivog ekonomskog razvoja. On se zapitao kako je moguće da su naši preci imali bolji i ljepši osjećaj za estetiku, što se može jasno vidjeti iz analize arhitekture koj aje nastajala nekada i sada. Takođe je govorio o značaju uvođenja umjetnosti u javne prostore, što približava kulturu svima, a sa druge strane prevazilazi tradicionalnu podjelu djelatnosti u kojoj je kultura rezervisana samo za određene profesije, i obično na margini društva.

Ministar Ljumović istakao je da se sastanak organizuje u okviru najznačajnije regionalne platforme saradnje u oblasti kulture, koja predstavlja snažan oslonac razvoju i razmjenj znanja, pozitivnih praksi i ekspertiza. Ljumović je naglasio značaj saradnje sa međunarodnim organizacijama UNESCO, Savjetom Evrope i Evropskom komisijom, sa kojima su u prethodnom periodu ostvareni značajni rezultati. On je ukazao da revitalizacija Utvrđenja Besac, na Skadarskom jezeru, predstavlja prvo infrastrikturno ulaganje u kulturu iz evropskih fndova u Crnoj Gori, te da je ovo model kome treba težiti kada je u pitanju finansiranje kulture. On je govorio i o značaju osnivanja Filmskog centra Crne Gore za dalje unapređenje kinematografije u Crnoj Gori, ali i istakao značaj Regiona kao "cinema" destinacije. Ministar Ljumović je govorio o odgovornosti javnih politika za kulturni diverzitet, koji je suštinska odlika Jugoistočne Evrope. Ljumović je istakao značaj tema albanskog predsjedavanja, naglašavajući da je borba protiv nelegalne trgovine kulturnim dobrima tema za koju je potrebna sinhronizovana saradnja mnogih resora, te da je održivi razvoj koncept ka kome treba težiti kada je u pitanju saradnja sa drugim resorima.

Konferencija u Tirani rezultirala je usvajanjem Deklaracije, koja će biti značajan podstrek ostvarivanju usaglašenih ciljeva i osmišljavanju aktivnosti koje će doprinijeti njihovoj realizaciji. Deklaracija fokusira priroritete regionalne saradnje u svim oblastima kulture, i ističe značajne potencijale za dalje unapređenje saradnje između oblasti kulture, sa turizmom i obrazovanjem.

Na marginama ministarske konferencije Savjet ministara kulture Jugoistočne Evrope - Unapređenje kulture za održivi razvoj, koja se odražava u Tirani, od 21-22. februara, ministar kulture Crne Gore, prof. mr Janko Ljumović, susreo se sa ministrom kulture Republike Srbije, Vladanom Vukosavljevićem. Na sastanku je bilo riječi o mogućnostima zajedničkog predstavljanja izdavaštva dvije države na internacionalnim sajmovima kulture, kao i razvoju kinematografskih i pozorišnih koprodukcija, sa posebnim fokusom na festivalsku saradnju. Ministri su takođe zaključili da ovu godinu treba iskoristiti za zajedničko obilježavanje jubileja 110 godina od rođenja Petra Lubarde, čije je stvaralaštvo ostavilo trajan trag u kulturi obje države. Zaključeno je i da programi saradnje u oblasti kulture moraju biti materijalizovani konkretnim aktivnostima u narednom periodu, pa se u narednom periodu očekuje intenziviranje saradnje u tom smislu.


MINISTARSTVO KULTURE
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?