Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Ministarka Sekulić: Južni gasni koridor od strateškog značaja za buduću energetsku sigurnost Evropske unije

Objavljeno: 23.02.2017. 23:00 Autor: Ministarstvo ekonomije
„Crna Gora je siguran i stabilan partner zemljama regiona i Evropske unije u realizaciji projekta Jadransko-jonskog gasovoda. To je prepoznato na oba nivoa i zato Crna Gora ima važnu ulogu kao svojevrsna kontakt tačka za projekat za čitav region“, rekla je ministarka ekonomije Dragica Sekulić tokom Trećeg Ministarskog sastanka Savjetodavnog vijeća Južnog gasnog koridora koji se održava danas u Bakuu.

Ministarka Sekulić je, moderirajući Panelom na temu „Južni gasni koridor na Balkanu-pogled u budućnost-Jadransko-jonski gasovod“, naglasila da je EU u više navrata podržala projekat Jadransko-jonskog gasovoda.

„Posljednji put je to bilo u okviru XV poziva Zapadnobalkanskog investicionog projekta kada smo, zajedno sa Ministarstvom industrije i ekonomije Albanije, dobili grant od 2,5 miliona eura za izradu Idejnog projekta za Jadransko-jonski gasovod kroz Crnu Goru i Albaniju. Implementacija ovog projekta treba da počne tokom drugog kvartala 2017. godine“, naglasila je Sekulić.

To, međutim, nije prvi put da EU podržava, kroz direktnu finansijsku pomoć, realizaciju ovog projekta.

„Već smo u završnoj fazi usvajanja Master plana gasifikacije Crne Gore za koji smo dobili 500.000 eura granta, kao i 150.000 eura za izradu Strateške procjene uticaja Master plana gasifikacije. Sve su to pokazatelji snažne podrške i, prije svega, povjerenja Evropske unije u Crnu Goru i zemlje regiona i naše kapacitete da iznesemo ovako zahtjevan projekat. I mi to povjerenje svakim danom opravdavamo“, naglasila je Sekulić i kao potvrdu ovim tvrdnjama navela Jedinicu za projektni menadžment sastavljenu od predstavnika ministarstava i operatora prenosnih sistema za gas Crne Gore, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Albanije.

„Ovaj regionalni tim je već dobio podršku od Energetske zajednice i njihovu konkretnu pomoć da se projekat Jadransko-jonskog gasovoda nađe na listama prioritetnih projekata kao što su PECI i PCI liste“, zaključila je Sekulić.

„Južni gasni koridor je projekat od izuzetnog značaja za buduću energetsku sigurnost Evropske unije i zbog toga smo veoma zahvalni na podršci međunarodnih finansijskih institucija u njegovoj realizaciji“, naglasio je potpredsjednik Evropske komisije i povjerenik za energetiku EU Maroš Šefčović i još jednom podvukao važnost projekta za sigurno i stabilno snabdijevanje energentima kao i za diverzifikaciju izvora.

„Radimo vrlo blisko na ovom projektu sa zemljama Balkana i cijenimo to što su se ujedinili u implementaciji dijela koji se odnosi na region, kako bi i Balkan imao sigurno snabdijevanje ovim energentnom i bolju konekciju sa gasnim koridorom, sa jedne strane sa Azerbejdžanom, kao i sa EU“, naglasio je potpredsjednik Evropske komisije.

On je dodao da projekti ovih razmjera podrazumijevaju, osim političke saglasnosti, i finansijsku podršku za infrastrukturu koja ih prati.

„I u tom smislu vidimo da ima značajnog napretka kroz obezbjeđivanje sredstava međunarodnih finansijskih institucija“, zaključio je Šefčović.

Na marginama Ministarskog sastanka, ministarka Sekulić se sastala sa potpredsjednikom Evropske komisije Šefčovićem, gdje je, takođe, naglasila ulogu regiona u dostizanju ciljeva EU u sigurnom i stabilnom snabdijevanju gasom.

„Zemlje regiona su potpisnice deklaracija i memoranduma koji podržavaju ovaj projekat kao najbolji način gasifikacije u našim državama“, rekla je ministarka Sekulić na sastanku sa Šefčovićem, gdje je istaknuto obostrano zadovoljstvo realizacijom projekta Trans-jadranskog gasovoda koji će obezbijediti da ovaj energent iz Kaspijskog regiona stigne u Evropu. 

Treći Ministarski sastanak Savjetodavnog vijeća Južnog gasnog koridora održan je u organizaciji Ministarstva energetike Republike Azerbejdžan i SOCAR-a, a okupio je nadležna ministarstva za energetiku Crne Gore, Albanije, Bugarske, Hrvatske, Gruzije, Grčke, Italije, Srbije i Turske, više stručne saradnike za energetiku Evropske unije, Ujedinjenog Kraljevstva, kao i predstavnike kompanije Šah Deniz i učesnike na ekspanziji gasovoda Južni Kavkaz, Trans-anadolijskog i Trans-jadranskog gasovoda.

Pozdravnu riječ je održao predsjednik Azerbejdžana Ilaham Alijev.

Ministarstvo ekonomije
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?