Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

BUDIMPEŠTA: Marković i Orbán - Odnosi odlični, Crnoj Gori mjesto u EU i NATO-u

Objavljeno: 24.02.2017. 21:36 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore
Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću
 
Predsjednici vlada Crne Gore i Mađarske Duško Marković i Viktor Orbán ocijenili su danas u Budimpešti da su bilateralni odnosi dviju država odlični i bez ikakvih otvorenih pitanja, da ekonomska saradnja napreduje i da je Crna Gora od obnove nezavisnosti napravila veliki napredak.

„Imali smo prijateljske i veoma uspješne pregovore. Imali smo veliku prednost već u samom startu jer mi u Mađarskoj smatramo Crnu Goru veoma uspješnom zemljom“ – rekao je premijer Mađarske Orbán na zajedničkoj konferenciji za medije nakon zvaničnih razgovora.

Podrška integracionim procesima CG

Premijer Marković se zahvalio domaćinu na dosadašnjoj podršci Mađarske Crnoj Gori u integracionim procesima.

„Informisao sam Premijera o napretku Crne Gore na planu evropskih i evroatlantskih integracija i iskoristio priliku da još jednom zahvalim Mađarskoj na kontinuiranoj političkoj podršci u ostvarenju ovih važnih strateških ciljeva Crne Gore na planu vanjske politike“ – rekao je premijer Marković na konferenciji za medije podsjetivši da je Mađarska među prvima ratifikovala Protokol o pristupanju Crne Gore NATO-u i da ta zemlja nastavlja da pruža nesebičnu podršku i ekspertsku pomoć našem evroatlantskom putu kao kontakt ambasada za NATO.

Predsjednik Vlade Mađarske je rekao da njegova zemlja veoma iskreno podržava Crnu Goru u njenom nastojanju da postane članica NATO-a na putu koji je pri kraju.

„Rado bih vidio takav uspjeh i na kraju pregovora Crne Gore i Evropske unije. Istrajni smo u mišljenju da je Crnoj Gori mjesto u Evropskoj uniji. Kada bismo mi odlučivali o tome Crna Gora bi već bila u predsoblju ili bi bila na korak od ulaska“ – rekao je premijer Orbán dodajući da smatra da bi i zbog mira i stabilnosti u regionu Zapadnog Balkana njegova zemlja voljela da što prije vidi Crnu Goru u Evropskoj uniji.

Stanje u regionu Zapadnog Balkana

Posebna tema razgovora ticala se situacije na Zapadnom Balkanu.

Predsjednik Vlade Crne Gore je rekao da su regionala saradnja i dobrosusjedski odnosi među ključnim prioritetima vanjske politike naše zemlje, budući da kroz aktivno učešće u regionalnim inicijativama, jačamo pojedinačne odnose sa susjedima i ostalim zemljama Zapadnog Balkana i pomažemo svoj, ali i napredak drugih zemalja kandidata na polju integracija.

„Upravo je Mađarska dobar, rekao bih odličan, primjer konstruktivne saradnje sa susjednim zemljama, kao i pune posvećenosti saradnji sa zemljama Zapadnog Balkana... Upravo Crna Gora promoviše dijalog i razumijevanje na Zapadnom Balkanu, kao jedini način da se prevaziđu narasle tenzije i očuvaju mir i bezbjednost kao ključni uslov za napredak regiona. Takav pristup dijeli i Mađarska i saglasili smo se da je neophodno pojačati napore na promovisanju dijaloga u regionu i zahvalan sam premijeru Orbánu na idejama i konkretnom pristupu kako dalje da našu politiku promovišemo u ovom smislu“ – rekao je premijer Marković.

Predsjednik Vlade Mađarske je rekao da je uvjerenje njegove Vlade da se mir i bezbjednost evropskog kontinenta ne može ostvariti ako takvo stanje nije na Balkanu. „A to sve može samo preko njihovog članstva u Evropskoj uniji i NATO-u“ – rekao je premijer Orbán.

Ekonomska saradnja CG i Mađarske

Ekonomska saradnja Crne Gore i Mađarske bila je tema plenarnog sastanka dviju delegacija.

Predsjednici Vlada rekli su na konferenciji za medije da na tom polju vide mogućnosti unapređenja pogotovo u oblasti turizma.

„Značajnu pažnju posvetili smo i unapređenju saradnje u oblasti ekonomije i ocijenili da bi od velike važnosti bilo redovno održavanje sastanaka Mješovite komisije za ekonomsku saradnju, koja je posljednji put zasijedala u Budimpešti 2015. godine. „Investicije iz Mađarske su u 2016. godini iznosile 34,1 miliona eura, što je trostruko više u odnosu na 2015. godinu, čime je Mađarska zauzela 5. mjesto na listi stranih investitora u Crnoj Gori“ – rekao je predsjednik Vlade Crne Gore.

Premijer Mađarske je rekao da su investicije njegove zemlje u Crnu Goru veoma uspješne.

„Naši investitori nijesu ni jednom imali negativne doživljaje. Crna Gora je zemlja koja rado prihvata Mađare koji dolaze da rade i ulažu u ekonomiju“ – rekao je premijer Orbán.

Međudržavna dokumenta

Tokom posjete ministri unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić i Šandor Pinter (Pintér Sándor) potpisali su Protokol o readmisiji osoba koje ne raspolažu boravišnom dozvolom/vizom, a koji se odnosi na izvršavanje sporazuma sklopljenog između Evropske zajednice i Crne Gore i Izjavu saglasnosti o saradnji ministarstava unutrašnjih poslova.

Protokol je uslijedio nakon Zajedničke deklaracije o uspostavljanju unaprijeđenog partnerstva između Crne Gore i Mađarske koja je zaključena 2012. godine, Akcionog plana za unaprijeđeno partnerstvo između Crne Gore i Mađarske (2013-2014.) koji je potpisan 2013. godine i pripremljen u cilju implementacije Zajedničke deklaracije, kao i rezultata koji su do sada postignuti.

Ministar vanjskih poslova Crne Gore Srđan Darmanović i ministar spoljne trgovine i inostranih poslova Peter Sijarto (Szijjártó Péter) potpisali su Izjavu saglasnosti o pokretanju direktne avionske linije između dvaju glavnih gradova.

Ovaj dokument omogućava otvaranje komercijalnih direktnih avio linija na relaciji Podgorica – Budimpešta.

Uskoro uzvratna posjeta

Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković pozvao je predsjednika Vlade Mađarske Viktora Orbána u uzvratnu posjetu.

„Zahvaljujem premijeru Orbánu na srdačnoj dobrodošlici i vjerujem da ću uskoro biti u prilici da uzvratim na gostoprimstvu u Crnoj Gori“ – rekao je premijer Marković.

Domaćin, predsjednik Vlade Mađarske, posjetu je prihvatio.

„Prihvatio sam poziv. Nakon što bude ratifikovan ulazak Crne Gore u NATO mi ćemo prvom prilikom sa velikim zadovoljstvom posjetiti Crnu Goru“ – rekao je na kraju zajedničke konferencije za medije predsjednik Vlade Mađarske.
 
 
 

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?