Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Premijer Marković visoko ocijenio dinamiku i kvalitet radova na prioritetnoj dionici Autoputa

Objavljeno: 04.03.2017. 20:17 Autor: Služba za odnose s javnošću
Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću
 
Prilikom današnje posjete gradilištu tunela Klopot na prioritetnoj dionici Autoputa, predsjednik Vlade Duško Marković je istakao da se neposredno uvjerio da su radovi na tom zahtjevnom gradilištu veoma intenzivni, da se sprovode po najvišim standardima i veoma kvalitetnom dinanikom, te da se na više od polovine dionica intenzivno radi preko 24 km trase.

„Ne da sam zadovoljan, nego sam impresioniran“, naglasio je premijer Marković.

„Naša reviziona komisija intenzivno radi i ubrzo će biti u prilici da odgovori na druge zahtjeve izvođača i vjerujem da se sve odvija po planu. I vjerujem da će investicija u ovaj projekat koji je najznačajniji i najveći u istoriji Crne Gore, biti realizovan u skladu sa našim očekivanjima i obavezama iz Ugovora. To će biti kapitalno važno za Crnu Goru, za njen razvoj, za poboljšanje kvaliteta njenih građana“, rekao je Premijer. 

Govoreći o broju angažovanih crnogorskih radnika i preduzeća, Premijer je ocijenio da se svi elementi ugovora izvršavaju na valjan način. Ministarstvo saobraćaja je izdalo 61 saglasnost za uvođenje 73 domaće kompanije na gradilište, kao i da je u januaru bilo angažovano od 226 do 230 crnogorskih građana, što se kretalo u skladu sa ugovornom obavezom od 30 odsto, kazao je predsjednik Marković.

On je izrazio očekivanje da će u ovoj godini biti povučena sva sredstva koja su predviđena kapitalnim budžetom za izgradnju prioritetne dionice Autoputa.

„Ja želim da u ovoj godini svih 194,3 miliona eura, koje smo kapitalnim budžetom odvojili za Autoput, budu potrošena. To je naš cilj...Izvođač i mi kao investitori imamo namjeru da u ovoj godini angažujemo više od 200 – 300 miliona eura, što garantuje da će se radovi odvijati u najboljoj mogućoj dinamici“, rekao je Premijer.

On je konstatovao da saradnja, kako između odgovarajućih institucija i državnih organa koji su uključeni u projekat, tako i sa izvođačima, funkcioniše veoma dobro, da stručni timovi zajednički sarađuju, te da se daju brzi odgovori na sve izazove koje gradilište postavlja pred izvođače, a potvrda za to je i slika koja se može vidjeti na gradilištu. Premijer je podsjetio da je do sada izdato 9 dozvola, od ukupno 19 podsekcija svi zahtjevi su u završnoj obradi izrazivši uvjerujenje da će do kraja marta najveći dio toga posla biti završen.

Komentarišući kreditni aranžman u dolarima, predsjednik Marković kazao je da nema potrebe da strahujemo prije vremena: „Može se desiti da jednog trenutka to bude u našu korist, a ne na štetu Vlade... U svakom slučaju Ministarstvo finansija veoma pažljivo prati taj segment i mi ćemo, ako bude bilo potrebno, u tom smislu, imati valjan odgovor“.

Kada je riječ o eksproprijaciji zemljišta, Premijer je pojasnio da se na tako velikom gradilištu mogu pojaviti problemi koji se tiču potrebe naknade eksproprijacije. Ona se radi u skladu sa zakonom i nijedan građanin neće ostati da ne bude obeštećen i da neće dobiti pravičnu naknadu za zemljište koje bude izdao, naglasio je on. 

Predsjednik Marković je izrazio zadovoljstvo onim u šta se neposredno uvjerio na gradilištu i informacijama koje je dobio od odgovornih inženjera, konstatujući da je CRBC ozbiljna svjetska kompanija koja se predstavila Crnoj Gori na najbolji mogući način.

„Naš će interes biti čim završimo prioritetnu dionicu da pređemo na dionicu Andrijevica-Boljare i istovremeno razgovaramo sa Vladom Srbije da oni sa njihove krenu prema našoj granici“, zaključio je predsjednik Vlade.

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE



Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?