Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Premijer Marković u Sarajevu: Crna Gora apsolutno posvećena regionalnoj saradnji, EU da pojača prisustvo na Balkanu

Objavljeno: 16.03.2017. 19:49 Autor: Kabinet predsjednika Vlade Crne Gore
Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću
   
   
    
Izlaganje predsjednika Vlade Crne Gore Duška Markovića na sastanku predsjednika vlada zemalja Zapadnog Balkana u Sarajevu možete preuzeti ovdje.
         
   
 
Crna Gora je apsolutno posvećena regionalnoj saradnji i dobrosusjedskim odnosima, kako kroz dalje razvijanje bilateralne saradnje, tako i kroz učešće u regionalnim inicijativama i strukturama, kazao je predsjednik Vlade Duško Marković na sastanku premijera Zapadnog Balkana koji se održava u Sarajevu.

On je ukazao na to da je pažnja Evropske unije ka Zapadnom Balkanu popustila. 

„Kada to kažem imam u vidu da je evropska perspektiva Regiona donekle „zapela“ u administrativnom, odnosno formalističkom pristupu procesu proširenja, umjesto snažnog fokusiranja na magistralne, strateške odluke i umjesto nedvosmislene podrške proevropskim političkim snagama u državama Zapadnog Balkana”, kazao je premijer.

Predsjednik Marković je istakao da se ponekad stiče utisak da je preovladalo mišljenje da će se proces proširenja odvijati, makar i sporo i rutinski, bez obzira na turbulencije u samoj Evropskoj uniji; bez obzira na snažan upliv tzv. treće strane na Zapadni Balkan; i konačno, bez obzira na jačanje antievropskih snaga u našem Regionu.

„Moje uvjerenje je da se Zapadni Balkan ne može pridruživati Evropskoj uniji ni sporo, ni rutinski”, naveo je predsjednik Marković.

On je iskazao očekivanje da, uprkos svojim izazovima, Evropa pojača svoje prisustvo u regionu, da proces proširenja ne usporava zbog formalnih, birokratskih ili ma kojih drugih razloga, koji nijesu suštinske prirode, već da afirmiše kvalitetno urađen posao svake države u pregovaračkom procesu i na taj način drži otvorenim svoja vrata za Zapadni Balkan.

Govoreci o ekonomiji, premijer je istakao da je za Vladu imperativ dinamiziranje ekonomskog rasta, zasnovano na jačanju fiskalne i finansijske stabilnosti i unapređenju konkurentnosti ekonomije.

Naveo je da je Crna Gora napravila bitan iskorak u oblasti energetike, a projekat elektroenergetskog povezivanja sa Italijom, i dalje sa ZB susjedima, naveo kao dobar primjer projekata potrebnih regionu.

“Polazeći od pozitivnih iskustava u radu Energetske zajednice, koja uz odgovarajuća unapređenja, može biti model za jače povezivanje i harmonizaciju pravila u oblasti infrastrukturnih djelatnosti sa pravilima i praksom EU, Crna Gora je 10. februara 2017. parafirala Nacrt ugovora o osnivanju Transportne zajednice. Nadam se da će sve preostale strane blagovremeno parafirati ovaj nacrt kako bismo ga potpisali na Samitu u Trstu 12. jula”, kazao je predsjednik Marković.

Riješeni smo, kako je naveo, da u oblasti saobraćaja, pored ove veoma bitne regionalne aktivnosti, napravimo određeni napredak i na nacionalnom nivou. 

KABINET PREDSJEDNIKA VLADE
 
Youtube link - Govor PV Duška Markovića: https://youtu.be/UJqQxWJVp6U
 
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?