Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Predsjednik Marković na sastanku u Glavnom gradu: Administracija da ukloni biznis barijere

Objavljeno: 22.03.2017. 01:12 Autor: Služba za odnose s javnošću
Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću
   
   
       
Lokalna i državna administracija moraju da budu efikasnije i uklone biznis barijere kako bi punom realizacijom postojećih, ali i privlačenjem novih investicija obezbijedili nova radna mjesta i bolji kvalitet života građana, kazao je predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković na radnom sastanku sa gradonačelnikom Glavnog grada Slavoljubom Stijepovićem.

Na sastanku, kojem su prisustvovali članovi Vlade i rukovodstvo Glavnog grada, razgovarano je o načinu na koji se mogu prevazići brojni izazovi koji usporavaju razvoj grada i crnogorskog društva, ali i sveukupan rast ekonomije države.

Predsjednik Marković je pozdravio aktivnosti gradonačelnika Stijepovića i menadžmenta grada na doprinosu u ostvarenju ukupnih ciljeva državne politike.

Na konstataciju gradonačelnika Stijepovića da su prvi dio svog manadata iskoristili za jačanje direktnije i bliže saradnje sa građanima, predsjednik Marković je naglasio potrebu završetka svih početih i najavljenih infrastrukturnih projekata. Podsjetio je na 100 miliona eura opredijeljenih u kapitalnom budžetu za poboljšanje infrastrukture bez koje nema ukupnog boljitka u državi.

Dogovorena je bliža saradnja i više razumijeva po pitanju zakonodavnih aktivnosti u oblasti javnih nabavki, prevoza u drumskom saobraćaju, biznis zona, komunalnih naknada, uređenja prostora i prostornih planova kao i drugih oblasti koji će Glavni grad učiniti dostupnijim i poželjnijim za kvalitetan život i privredne aktivnosti. Ovo posebno imajući u vidu, kako je istakao gradonačlenik Stijepović, da je Podgorica administrativni, ekonomski, kulturni centar Crne Gore.

Na sastanku je posebno naglašena potreba izgradnje kolektora za prečišćavanje otpadnih voda, ali i snažnijeg razvijanja putne infrastruktre, posebno na izlazima iz grada, kako bi ona mogla da prati poboljšanja na državnim putevima. U tom kontekstu, istaknut je značaj bulevara u Donjoj Gorici, zaobilaznice u Golubovcima kao i rekonstrukcija starog puta prema Danilovgradu. Pohvaljeno je intenziviranje radova na auto-putu čija će izgradnja biti od posebnog značaja za dalji razvoj Glavnog grada i njegovu povezanost sa sjeverom države.

Govoreći o ovoj temi, sagovornici su se saglasili da rješavanje imovinsko-pravnih sporova mora imati prioritet kako se ne bi ugrozila dinamika radova i razvoja. Iako je evidentan pomak, Uprava za nekretnine je najavila intenziviranje aktivnosti u ovoj oblasti.

Pojašanjavajući kompleksnost ukupne političke i ekonomske situacije u kojoj se nalazi Crna Gora, predsjednik Marković je kazao da je obaveza svake vlasti da problem rješava bez obzira na to ko ih je i kada napravio.

Kao konkretan povod za ovo podsjećanje, premijer je naveo problem koji Glavni grad Podgorica ima sa jednim brojem građana koji žive u dijelu naselja Zagorič. On je naveo da sadašnja lokalna vlast nije proizvela problem nastao prije više od dvije decenije, te koji je podgrijan tolerisanjem nelegalne gradnje.

Ne ulazeći u detalje problema, naveo je da se njime bave odgovarajući timovi Vlade i opštine, ali je naglasio da se problem ne može ignorisati već da se mora riješiti u skladu sa zakonom, pravično i na trajan način kako ne bi ostao kao teret nekoj budućoj lokalnoj vlasti.

Na sastanku je zajednički konstatovana neophodnost neposredne, bliske i intenzivne saradnje lokalne i izvršne vlasti, ali i ocijenjeno da je potrebno intenziviranje komunikacije sa drugim granama vlasti kako bi se na brži i kvalitetniji način prevazilazili svi izazovi koji opterećuju rad organa ali i umanjuju kvalitet života građana.

KABINET PREDSJEDNIKA VLADE
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?